Melikan Kucam. © BELGA

Melikan Kucam en partner schuldig aan uitkeringsfraude: celstraf met uitstel

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam en zijn partner schuldig bevonden aan domicilie- en uitkeringsfraude. De vrouw zou op officiële documenten hebben aangegeven dat ze een alleenstaande vrouw met vier kinderen was. Daardoor kreeg ze hogere uitkeringen dan wanneer ze aangaf samen te wonen met Kucam. De twee kregen zes maanden cel met uitstel.

Theo Derkinderen

De openbare aanklager kwam tijdens het proces met verschillende elementen op de proppen die moesten aantonen dat Kucam en Birsen Y. wel degelijk samenwoonden. “De auto’s van Melikan Kucam stonden voor de woning van mevrouw, zijn gsm werd getraceerd op de mast die dekking gaf aan de woning van de vrouw, er werden mannenkleren teruggevonden in haar woning en uit het buurtonderzoek bleek dat de twee wel degelijk samenwoonden”, zei Gianni Reale.

Birsen Y. had op officiële documenten aangegeven dat ze een alleenstaande moeder met vier kinderen was. Daardoor genoot ze van hogere uitkeringen dan wanneer ze zou samenwonen met Melikan Kucam, die maandelijks een hoog inkomen had. Volgens het Openbaar Ministerie zou Y. bijna 50.000 euro aan onterechte uitkeringen hebben ontvangen van onder meer het RIZIV, het Vlaams Neutraal Ziekenfonds, de RVA en het VUTG (uitbetaling kindergeld). Er werd gevraagd om ook Kucam mee te veroordelen omdat hij het misdrijf mee heeft mogelijk gemaakt en mee geprofiteerd heeft van de voordelen.

Latrelatie

Advocaten Frédéric Thiebaut en Walter Damen stonden respectievelijk Birsen Y. en Melikan Kucam bij en vroegen de vrijspraak. “Ze hadden al twintig jaar een relatie. Dat klopt. Maar ze woonden niet samen. Ze hadden een latrelatie. Living Apart Together. Mekaar graag zien en toch niet samenwonen. Niet elk koppel woont samen. Meneer Kucam woont op het adres van zijn ouders.”

De rechter oordeelde nu dat er toch voldoende bewijzen waren om aan te nemen dat Y. en Kucam wel degelijk samenwoonden en betrokken waren bij de uitkeringsfraude. Ze veroordeelde de twee tot zes maanden cel en een boete van 4.800 euro, allebei met uitstel. De Landbond van de Neutrale Ziekenfondsen en het VUTG (uitkering kindergeld) stelden zich burgerlijke partij en kregen respectievelijk ruim 9.500 en 7.932 euro toegekend.

Beroep

Of Kucam en zijn partner tegen de uitspraak in beroep gaan is nog niet duidelijk. Hij en Birsen Y. tekenden ondertussen wel beroep aan tegen het vonnis van de Antwerpse rechtbank dat hen respectievelijk tot 8 jaar en 40 maanden cel veroordeelde voor mensensmokkel, passieve omkoping en lidmaatschap aan een criminele organisatie. Het ging om fraude met humanitaire visa. Kucam was door voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aangesteld om lijsten op te stellen met namen van Assyrische christenen die moesten weggehaald worden uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak. Kucam zou volgens het gerecht hoge geldsommen hebben gevraagd in ruil voor een plaatsje op de lijst. Hij en zijn vrouw hebben altijd gezegd onschuldig te zijn. Wanneer de zaak in beroep voorkomt is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen