©  BELGAIMAGE

Meeste scholen sluiten vroeger door aangekondigde storm: “Laat de fiets thuis”, waarschuwt Frank Deboosere

Storm Eunice komt steeds dichterbij. De zware zuidwesterstorm zal deze namiddag op z’n hevigst woeden met rukwinden tot 150 km per uur. Uit veiligheid voor alle leerlingen en personeel hebben de meeste scholen in het land besloten om het weekend vroeger in te zetten. “Laat je fiets thuis vandaag”, waarschuwt Frank Deboosere.

sdb

LEES OOK. Storm Eunice raast na de middag over ons land: “De boodschap is simpel: binnen ben je beter dan buiten”

Volgens het KMI geldt in de provincie Antwerpen vanaf 13 uur tot vanavond 19 uur code oranje, wat inhoudt dat we “voorbereid moeten zijn en raadgevingen moeten opvolgen”. Hoewel het een normale schooldag is, besloten verschillende scholen in het hele land om de deuren vroeger of zelfs volledig te sluiten.

De meeste scholen sluiten rond 12 uur, zodat iedereen voor het hevigste moment kan vertrekken. “De berichten over de storm zijn toch wat onrustwekkend. Omdat we rond 15 uur wellicht in het hoogtepunt van de storm zitten, zouden we graag hebben dat de kinderen dan worden opgehaald en dus niet alleen naar huis gaan”, aldus het PITO in Stabroek.

Ook Universiteit Antwerpen schorst alle lessen en practica vanaf 13 uur. De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen annuleert colleges op campussen Pothoek, Stadswaag, Sint-Lucas, maar laat de praktijklessen op campus Zuid en Hoboken wel doorgaan.

In Brasschaat besloten Mater Dei Centrum, Het Toverbos en Koninklijk Atheneum om de hele dag te sluiten. De scholen liggen in een bosrijke omgeving, waardoor de situatie extra gevaarlijk is.

De Antwerp International School in Ekeren blijft wel open, maar wil geen risico’s nemen en sluit de speelplaats vanaf 12 uur, zodat er “voor alle aanwezigen geen risico is om gewond te geraken”. Leerlingen die normaal gezien met het openbaar vervoer naar school komen, mogen thuis blijven om de lessen online te volgen.

Weerman Frank: “laat je kinderen niet fietsen naar school”

Ook Frank Deboosere waarschuwde iedereen om vandaag zo veel mogelijk binnen te blijven. De weerman, zelf een fervent fietser, raadt aan om niet met de fiets te gaan werken of naar school te gaan. “Ik fiets vandaag ook niet”, zei hij tijdens zijn weerpraatje vrijdagochtend op Radio 1. “Er zijn in de voormiddag veel wolken en er is wat regen. Na de middag klaart het op, maar dan zal de wind ook aanwakkeren. Het zal vreemd aanvoelen.”

Ten slotte had hij nog wat tips om de storm zo veilig mogelijk uit te zitten. “Binnen ben je in ieder geval veiliger. Met de auto rijd je best niet te snel en zo veel mogelijk op het rechterbaanvak. Voor mensen die vandaag willen fietsen: ik zal eerlijk zijn, zelf ga ik vandaag niet buiten met de fiets. Zelfs voor de korte afstanden ga je beter te voet. Ik zou mijn kinderen nu ook niet met de fiets naar school laten gaan.”

LEES OOK. Storm Eunice komt dichterbij: werk je vrijdag beter van thuis? Mag je je hond nog uitlaten? En wat met je tuin?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER