Lewis Hamilton praat voor het eerst sinds hij de wereldtitel verloor. Links George Russell, rechts Toto Wolff. ©  Daimler AG

Lewis Hamilton bij onthulling nieuwe Mercedes: “Ik verwijt Max Verstappen niets”

Mercedes heeft via een online presentatie zijn nieuwe auto voor 2022 voorgesteld. De ‘zilverpijlen’ zijn terug, want de zwarte decoratie is verdwenen. Waar iedereen naar uitkeek, waren de eerste woorden van Lewis Hamilton sinds hij de wereldtitel verloor tegen Max Verstappen. “Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen.”

Marc Cornelissen

LEES OOK. In de nieuwe F1-auto’s speelt de magie zich onder de auto af

Sinds die beslissende dag in Abu Dhabi was Lewis Hamilton van de radar verdwenen. 55 dagen bleef hij weg van de sociale media en teambaas Toto Wolff voedde de speculaties dat hij misschien wel zou kappen met F1. Tien dagen geleden kwam er een Instagram-post waarin hij aankondigde dat hij terug was, maar op de teampresentatie werden de eerste woorden verwacht.

“Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen”, veegde Hamilton de laatste geruchten van tafel. “Ik hou van wat ik doe en het is een voorrecht om te werken met deze grote groep van mensen. Je bent hier deel van een team en van een familie die naar een gemeenschappelijk doel werkt. Dat gevoel is met niets te vergelijken. Ik heb wel een moeilijke periode achter de rug. Ik moest even een stap terugzetten. Heb wat tijd doorgebracht met mijn familie rond mij. En op een gegeven moment kwam het punt waarop ik beslist heb om een nieuw seizoen aan te vallen”, zei Hamilton.

Van de rivaliteit met Verstappen is door de heisa in Abu Dhabi niets blijven hangen, zegt Hamilton. “Wat er in en na Abu Dhabi gebeurd is, heeft niets met Max te maken. Hij kreeg een kans en heeft die met beide handen gegrepen, zoals iedere rijder zou doen. Max is een formidabele tegenstander en hopelijk hebben we uit onze duels van vorig jaar allebei onze lessen getrokken. Ik verwijt Verstappen dus niets. Niemand eigenlijk. Het ligt niet in mijn aard om zoiets mee te dragen. Ik leg me liever toe op wat komen gaat.”

De Mercedes W13. ©  Mercedes

Stoffel Vandoorne blijft

De 37-jarige Hamilton begint aan zijn tiende seizoen met Mercedes. De samenwerking leverde hem zes (hij had er al een met McLaren) en Mercedes acht wereldtitels op. Zijn nieuwe teammaat, na Nico Rosberg en Valtteri Bottas, wordt zijn landgenoot George Russell (24), die overkomt van Williams. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne blijft reserverijder, samen met Nyck de Vries.

Hamilton: “Het is surreëel dat dit al mijn tiende seizoen met Mercedes is. Ik zag George onlangs zijn stoeltje passen. Ik herinner me nog heel goed hoe mijn seat fitting was in 2013: heel speciaal, het was een voorrecht om dat hier bij Mercedes te mogen doen. We weten nog niet hoe de nieuwe auto zich zal gedragen, ook al hebben we al zoveel rondjes in de simulator gereden. Ik stel voor de start van dit seizoen geen doelen voorop. Maar iedereen in dit team werkt naar hét ultieme doel, de wereldtitel. Mercedes heeft er acht gewonnen, op naar de volgende.”

Ontslag van Masi

Teamhoofd Toto Wolff had wel een korte reactie op de hervormingen die de FIA gisteren aankondigde. De omstreden wedstrijddirecteur Michael Masi wordt vervangen door twee anderen en er komt een VAR om de raceleiding bij te staan. Achter de schermen is zwaar onderhandeld over de ingrepen, en het is wellicht geen toeval dat die voorgesteld werden op de dag voor de teampresentatie van Mercedes. Wolff: “Ik vind het bemoedigend dat er actie ondernomen wordt. Er komt een nieuwe structuur met extra steun voor de racedirecteur. Dat zijn de juiste stappen.”

De Mercedes W13. ©  Daimler AG

Zilverpijlen zijn terug

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe auto, W13 gedoopt, is dat de zwarte kleur verdwenen is. Die kwam er in juni 2020 als steun aan ‘Black Lives Matter’, de beweging die op gang kwam toen de Amerikaan George Floydomkwam bij een arrestatie door de politie. Wolff: “De zwarte livery had een duidelijk doel en was een uiting van onze missie om meer divers en inclusief te worden. Dat is een deel van ons DNA geworden, maar de zilveren kleur hoort ook tot dat DNA. Ze is onze geschiedenis. Onze toekomst zal zilver én zwart zijn.”

De Mercedes W13 draait vandaag nog zijn eerste honderd kilometer tijdens een shakedown op een stormachtig Silverstone. De eerste echte test vindt komende week plaats in Barcelona. Het seizoen start op 20 maart in Bahrein, waar voorafgaand ook nog een driedaagse test gepland staat. (mc-gve)

 ©  Daimler AG

 ©  Daimler AG

 ©  Daimler AG

Toto Wolff bij de nieuwe W13. ©  Mercedes

Lewis Hamilton. De racepakken blijven wel zwart. ©  Daimler AG

George Russell. ©  Daimler AG

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer