N-VA heeft plan klaar: “Energie kan 115 euro per jaar goedkoper”

© jvw

Andries Gryffroy, de energiespecialist van N-VA, heeft een plan klaar dat een gezin met een gemiddeld stroomverbruik voor elektriciteit en aardgas 115 euro per jaar kan besparen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

mtm

Een van zijn maatregelen is paradoxaal genoeg een nieuwe heffing. “Haal alle verborgen taksen uit de energiefactuur en beschouw die als één heffing”, zegt Gryffroy. “In je energiefactuur betaal je op die kost nog 21 procent btw, bij een heffing valt die weg.”

Voor een gemiddeld gezin dat elektriciteit en gas verbruikt, komt dat neer op een besparing van 50 euro per jaar. Wie alleen elektriciteit heeft, is zo nog altijd 40 euro goedkoper af.

Daarnaast willen de Vlaams-nationalisten van netbeheerders Infrax en Eandis één bedrijf maken. Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. “Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen.

Voor gezinnen met een gemiddeld verbruik zou zo’n samensmelting van Eandis en Infrax een besparing van 65 euro per jaar betekenen. De elektriciteitsfactuur wordt zo 25 euro per jaar goedkoper, de aardgasrekening daalt 40 euro.

"Verschil tussen woord en daad"

Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) verwelkomt elk voorstel om de energiefactuur te doen dalen, maar is kritisch over het beleid dat N-VA terzake voert. "Nergens is het verschil tussen woorden en daden groter. N-VA stelt een prijsdaling voor, maar het afgelopen jaar is de prijs van elektriciteit met nog eens 21,2 procent gestegen, een zware dobber die extra doorweegt bij elk werkend gezin. Sinds de start van deze legislatuur is de factuur voor een gemiddeld gezin gestegen met ongeveer 400 euro. Dat is onhoudbaar."

“Waarom heeft N-VA de facturen dan al zo vaak verhoogd? En waarom heeft NV-A vorige zomer de fusie van Eandis en Infrax dan tegengehouden? Daardoor is cruciale tijd verloren gegaan", aldus Beenders.

"SP.A is voorstander om de factuur op korte termijn structureel te doen verlagen en stelt een eenvoudige oplossing voor, namelijk het verlagen van de btw van 21 naar 6 procent. Op deze manier wordt elektriciteit als een basisproduct belast. Dat is eenvoudig en snel in te voeren", besluit Beenders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen