Facebook Wetteren Actueel

Graffiti-artiest Cazn verrast Wetteren met portret van zanger Wim De Craene: "Eerbetoon 30 jaar na dood"

In Wetteren heeft graffitikunstenaar Cazn een groot portret van Wim De Craene gemaakt. Het is een eerbetoon aan de zanger, 30 jaar na zijn dood. Het gemeentebestuur van Wetteren was niet op de hoogte van de komst van het kunstwerk. "Maar het is een aangename verrassing", vindt schepen van cultuur Robbe De Wilde (Groen en co).

Gunther Baeyens, beter bekend onder zijn artiestennaam Cazn, is een graffitikunstenaar uit Wetteren. In het verleden maakte hij onder meer een 350 meter lange muurschildering op het Deurganckdok in de haven van Antwerpen. Vandaag verrast hij zijn gemeente met een groot kunstwerk: een rode muur met een portret van Wim De Craene. "Dit kunstwerk is een eerbetoon aan de zanger, 30 jaar na zijn dood", verklaart Baeyens.

Rode Heuvel

Het kunstwerk staat op een muur aan Rode Heuvel in Wetteren. "Ik zat er al een tijdje mee in mijn hoofd om deze muur onder handen te nemen. Hij was zo groot en bloot, en er passeren hier veel fietsers en wandelaars", vertelt Baeyens. Hij schilderde de muur rood en maakte rechts onderaan een portret van Wim De Craene. "Ik ga er ook nog witte letters aan toevoegen: "Rode Heuvel". Want zo heet die plek hier, maar het is ook de titel van een liedje van De Craene."

Facebook Wetteren Actueel

Wim De Craene, onder meer bekend van zijn hits "Tim" en "Rozane", groeide op in Melle. "Dat ligt naast Wetteren, dus hij is hier heel bekend in de buurt", gaat Baeyens verder. Al heeft de kunstenaar ook een persoonlijke band met De Craene: "Mijn mama had een boontje voor hem vroeger. Ze was zeker niet de enige. Bovendien ken ik zijn zoon heel goed."

Onaangekondigd, maar welkom

Er is niet volgens de regels gehandeld, maar we gaan de kunstenaar niet straffen voor dit mooie eerbetoon
Schepen van cultuur Robbe De Wilde (Groen en zo)

Het gemeentebestuur van Wetteren was niet op de hoogte van de komst van kunstwerk. Normaal gezien moet je toestemming hebben om aanpassingen te doen die zichtbaar zijn in het straatbeeld. "Maar dit is een aangename verrassing", vindt schepen van cultuur Robbe De Wilde (Groen en zo). "Het is een mooi eerbetoon, dus in dit geval gaan we niet handelen volgens de letters van de wet. Af en toe mag een kunstenaar wel eens buiten de lijntjes kleuren."

Baeyens had enkele jaren geleden wel toestemming gevraagd bij de eigenaars van de muur. "Ze vonden het geen enkel probleem. Sterker nog: het is eigenlijk mooi meegenomen voor hen", lacht hij. "Want het onkruid is weggehaald, de muur is mooi geschilderd, en achteraf zorg ik voor een goede beschermlaag. Een ander moet zelf betalen voor die onderhoudskosten. Maar als iemand mij toestemming geeft om een muur onder handen te nemen, dan steek ik daar graag mijn energie in."

Facebook Wetteren Actueel

Meest gelezen