Direct naar artikelinhoud
NieuwsOekraïne

Nieuwe beschietingen in Oost-Oekraïne, Kremlin spreekt van ‘zeer verontrustend nieuws’

De Oekraïense president Zelensky (l.) bij zijn bezoek van 17 februari aan de frontlinie met de separatisten.Beeld Via Reuters

Het Kremlin en pro-Russische rebellen hebben Kiev beschuldigd van beschietingen in het oosten van Oekraïne. Rusland noemt de situatie ‘zeer verontrustend’. Het Westen en Oekraïne zeggen echter dat Moskou een excuus blijft zoeken voor een invasie.

In de middag kondigde een rebellenleider de evacuatie aan van de bevolking naar Rusland. Volgens Denis Poesjilin, de leider in separatistenbolwerk Donetsk, heeft Moskou ingestemd met de ‘massale evacuatie’. “Vrouwen, kinderen en ouderen worden als eersten geëvacueerd”, aldus Poesjilin op Twitter. Het was gisteren niet meteen duidelijk of de bevolking daadwerkelijk wordt geëvacueerd.  

“Wat er in de Donbass gebeurt, is zeer verontrustend”, zei een woordvoerder van de Russische president Poetin, doelend op de regio in Oost-Oekraïne waar sinds 2014 een oorlog woedt tussen het regeringsleger en separatisten die worden bewapend en aangestuurd door Rusland. Ook minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei te zijn ‘geschrokken’ van de berichten over een toename van het aantal beschietingen. Hij beschuldigde het Oekraïense leger ervan zware wapens te gebruiken die volgens vredesafspraken zijn verboden.  

Het Oekraïense leger wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat de separatisten verantwoordelijk zijn voor de beschietingen. Kiev zegt alleen uit zelfverdediging te handelen en niet uit te zijn op escalatie. “We willen louter een diplomatieke oplossing van het conflict”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba. Hij roept de internationale gemeenschap op om het geweld door de separatisten te veroordelen.

Twitter bericht wordt geladen...

Vijfhonderd explosies

Het geweld bij de frontlinie neemt sinds donderdag sterk toe. De Verenigde Staten en andere westerse landen waarschuwen al weken dat Rusland een situatie probeert te creëren waarmee het een inval zou kunnen rechtvaardigen. 

OVSE-waarnemers, die toezien op een bestand tussen het leger en de separatisten, registreerden binnen 24 uur ongeveer vijfhonderd explosies, vier keer meer dan gemiddeld. De separatisten meldden dat er huizen werden beschoten. 

Onheilspellend

De verklaringen van de separatisten klinken steeds onheilspellender. De separatisten beschuldigden gsiteren het Oekraïense leger onder meer van een tankbeschieting bij het stadje Horlivka. Ook zouden buitenwijken van Loehansk en twee dorpjes met artillerie zijn beschoten. “Het bestand wordt op flagrante wijze geschonden”, aldus het bestuur van Loehansk.

Volgens Kiev willen de separatisten en Rusland dat het Oekraïense leger hard terugslaat, zodat de situatie snel uit de hand loopt. Minister van Defensie Oleksii Reznikov verklaarde dat het leger op alles voorbereid is. Toch zei Reznikov dat “de kans op een grote escalatie klein is”. Oekraïne zegt dat de Russen nu bijna 150.000 militairen hebben samengebracht bij de grens.

Ondertussen kondigde Rusland grootschalige nucleaire oefeningen aan. Rusland gaat dit weekend onder meer oefenen met kruisraketten en ballistische raketten. President Poetin zal daar zaterdag bij zijn. Volgens Rusland zijn de oefeningen ‘routine’ en staan ze los van de spanningen met Oekraïne en het Westen.

Gisteren werd ook bekend dat de Amerikaanse minister Antony Blinken en zijn Russische ambtgenoot Lavrov elkaar volgende week spreken. Blinken stelde als voorwaarde aan het gesprek dat Rusland Oekraïne niet binnenvalt.