Bitcoin op 10.000 dollar? Deze analist ziet 3 redenen waarom een daling op komst is

Sinds Bitcoin een duik nam in november, legt de cryptomunt een volatiel pad af. Volgens doemdenkers voorspelt de toekomst weinig goeds. Volgens Barry Bannister, marktstrategist bij de Amerikaanse investeringsbank Stifel, zou Bitcoin tegen 2023 tot 75 procent van zijn waarde kunnen verliezen, en zo neerdalen tot 10.000 dollar. Hij haalt drie redenen aan waarom de leidende cryptomunt tegenwind ervaart.

Sommigen geloven dat Bitcoin het tot 100.000 dollar zal schoppen, sommigen zien het nog beter en zien zelfs 200.000 als een mogelijkheid. Anderen zijn echter van het omgekeerde overtuigd, en denken dat de munt zal zakken tot 10.000 dollar. Barry Bannister behoort tot die tweede categorie. In een nota die Business Insider publiceerde, zegt Bannister dat Bitcoin tegen 2023 stevig weggezakt zal zijn.

Volgens de analist zijn er drie oorzaken voor de tegenwind waar Bitcoin mee te maken zal krijgen. Die hebben allemaal te maken met het monetair beleid van de Federal Reserve (Fed) de komende jaren. 

1 – Bitcoin en de wereldwijde geldeenheid

  • “Zowel de S&P 500 als Bitcoin draaien mee in een wereld waar de internationale valuta omgezet worden naar de dollar. Wanneer de dollar sterker wordt, en de wereldwijde valutagroei vertraagt, kan het financiële beleid in de VS verstrengd worden. Als dat gebeurt, zullen speculatie activa zoals Bitcoin waarschijnlijk een drastische duik meemaken.”

2 – Bitcoin en de tienjaarsrente en de goud- en olieprijzen 

  • “Als de reële tienjaarsrente (na inflatie) van het Amerikaanse ministerie van Financiën stijgt door de verstrakking van de Fed, beperkt dit de groei van Bitcoin. Als de stijging van de tienjaarsrente ook goud naar omlaag trekt, zal dat ook Bitcoin met zich meesleuren. Bitcoin zou dan kunnen vallen tot 10.000 dollar tegen 2023.”

3 – Bitcoin en de aandelenrisicopremies

  • “Wij denken dat de reële rente op 10 jaar in 2022, in het eerste jaar van de tweejarige verkrappingscyclus van de Fed, met niet meer dan 80 basispunten zal stijgen. Maar dan zal de S&P 500 (en Bitcoin) in 2023 instorten, aangezien de Fed de inflatie blijft bestrijden; dit is onderdeel van de “equity risk premium” (EPR). Bitcoin houdt van een lagere risicopremie voor aandelen. Houd dus in de gaten of het vertrek van de Fed de risicopremie op aandelen verhoogt (bearish Bitcoin) of verlaagt (bullish Bitcoin)”, aldus Bannister.

In vergelijking met de maand november, toen de munt zijn hoogste punt bereikte, heeft Bitcoin 40 procent van zijn waarde verloren en is de munt vandaag gezakt tot iets boven de 40.000 dollar. Een daling tot 10.000 dollar zou neerkomen op een totaal verlies van 86 procent. Gezien de geschiedenis van Bitcoin zou zo’n daling geen verrassing zijn. Ondanks een recordjaar in 2021, blijft Bitcoin een speculatief goed. 

Het is vooral belangrijk om goed te weten wanneer je moet kopen, en wanneer je je moet terugtrekken.

(lp, am)

Meer