Waar komt de naam Eunice vandaan? En waarom heet deze storm niet Pol, Sean of Tineke?

Arwen, Barra, Corrie, Dudley, ... het zijn allemaal namen van stormen die recent door Europa trokken. En nu is het de beurt aan Eunice. Waar die naam nu precies vandaan komt en hoe en waarom stormen in Europa een naam krijgen, ontdek je hier.  

De Atlantische storm Eunice is via Ierland en Groot-Brittannië nu ook aan land gegaan in Nederland, Frankrijk en ons land. Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag de storm ook een naam geven. In dit geval Ierland dus waar Eunice vanmorgen aan land kwam met windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur. En die naam blijft behouden wanneer de storm door andere landen in Europa raast.  

Sinds 2019 werkt Ierland samen met het Verenigd Koninkrijk en Nederland om stormnamen te bepalen. Voor dit winterseizoen is er de keuze uit Arwen, Barra, Corrie, Dudley, Eunice, Franklin, Gladys, Herman, Imani, Jack, Kim, Logan, Meabh, Nasim, Olwen, Pol, Ruby, Sean, Tineke, Vergil en Willemien. En Eunice is dus de vijfde in de rij die dit seizoen komt aanwaaien. Maar wie is Eunice nu eigenlijk?

De naam Eunice is vernoemd naar Eunice Foote. Foote wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers. "Ze was een pionier in het onderzoek naar de opwarming van lucht door de zon, en hoe die opwarming toenam onder invloed van koolstofdioxide, een fenomeen dat later het broeikaseffect zou genoemd worden", aldus het KNMI. Eunice was ook een vrouwenrechtenactiviste. 

In tegenstelling tot de namenlijst van Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, werkt het KMI in ons land samen met Frankrijk, Spanje, Portugal en Luxemburg om stormnamen vast te leggen. De beginletter van de namen volgen de letters van het alfabet, beginnende bij A, B, C, ... Dit jaar is er de keuze uit de lijst hieronder. 

De kans dat ons land ooit de naam aan een storm mag geven, lijkt volgens het KMI eerder klein. "De grootte van onze territoriale wateren is zo beperkt ten opzichte van van die van onze buurlanden, dat de kans klein is dat België zelf een naam zal mogen geven, maar je weet nooit..."

Waarom krijgen stormen een naam?

Zo'n gemeenschappelijke lijst met stormnamen zorgt voor een duidelijke communicatie en al zeker wanneer een storm over verschillende Europese landen raast. 

Toch krijgt niet zomaar elke storm een naam toegewezen. Er moet op zijn minst sprake zijn van een code oranje voor hevige wind. "De criteria voor de kleurcodes zijn verschillend voor elk land, maar voor België geldt dat er een code oranje wordt gegeven indien de verwachte rukwinden boven 90 km/u liggen in het zomerhalfjaar en boven 100 km/u in het winterhalfjaar", aldus het KMI. 

Sinds vanmiddag is Eunice ook officieel een Belgische storm omdat er minstens 9 Beaufort in minstens één station dat behoort tot het Belgische territorium is waargenomen. In bepaalde gevallen, wanneer een aanzienlijke impact verwacht wordt, kan ook een storm met code geel een naam krijgen. Dit kan het geval zijn bij stormen met bijvoorbeeld veel regen of sneeuw.

Meer lezen?

 

VRT-weerman Frank Deboosere heeft een website waarop hij uitleg geeft bij alles wat met weer en sterrenkunde te maken heeft en ook tal van vragen beantwoordt. Meer details over hoe Europese stormen aan hun naam komen, vind je via deze link.

Meest gelezen