Waar ligt de grens bij grensoverschrijdend gedrag? Beluister onze jongerenpodcast

Verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag blijven het nieuws beheersen. Ook binnen ons hoger onderwijs volgen de klachten elkaar op over professoren en assistenten die zich misdroegen. Hoe groot is het probleem in onze academische wereld? En wat moet er veranderen om een veilige omgeving te creëren? In deze aflevering van "Snapt ge mij nu" babbelen we over consent, machtsrelaties en tweede kansen.

Beluister hier een fragment uit de zesde aflevering:

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé.  Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen.  De eerste zes afleveringen zijn nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

Machtsrelaties, zijn die altijd gevaarlijk of niet? En moet iemand die over de schreef gaat, een tweede kans krijgen? Die vragen leg ik voor aan woordkunstenaar Hind Eljadid (28), leerkracht en studente Thaïs Aerts (25) en doctoraatsstudent Seppe Goddaert (26) in de zesde aflevering van "Snapt ge mij nu" .

Hind Eljadid (28) uit Antwerpen vindt het goed dat verhalen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag eindelijk het daglicht zien. Ze zouden andere slachtoffers een duwtje in de rug kunnen geven om ook hun stem te laten horen. Hind is niet verbaasd dat er zo veel meldingen zijn, omdat slachtoffers, en dan vooral vrouwen, nooit de juiste tools hebben gekregen om hun grenzen aan te geven. "Wij hebben niet aangeleerd hoe we ‘neen’ moeten zeggen. Wij hebben geleerd om dingen weg te lachen of als compliment aan te nemen.” 

Wij hebben niet aangeleerd hoe we ‘neen’ moeten zeggen. Wij hebben geleerd om dingen weg te lachen of als compliment aan te nemen.

Hind Eljadid

Volgens Hind kan een relatie met verschillende machtsposities nooit gezond zijn, omdat de 'ondergeschikte' nooit 100% eerlijke consent kan geven. "Zodra je iets te verliezen hebt, veranderen je waarden en normen", zegt ze. Hind is het ook beu dat er altijd wordt gesproken over het lot van de pleger. Zij zou willen dat er meer aandacht naar het slachtoffer gaat, en dat die vooral genoeg begeleiding krijgt.  

Thaïs Aerts (25) uit Sint-Niklaas geeft les in het middelbaar, maar zit zelf ook nog op de schoolbanken aan de UGent. Thaïs vindt dat iedereen een tweede kans verdient. Want "waarom zou een zatte bestuurder opnieuw achter het stuur mogen kruipen, maar iemand die grensoverschrijdend gedrag pleegt, geen tweede kans verdienen?", vraagt ze zich af.  

Thaïs vindt de grens tussen flirten en seksueel grensoverschrijdend gedrag soms vaag, maar gelooft nog altijd in het gezond verstand van mensen. "Iedereen kan zichzelf wel eens verkeerd inschatten", zegt ze.

Ik geloof nog altijd in het gezond verstand van de mensen. Iedereen kan zichzelf wel eens verkeerd inschatten.

Thaïs Aerts

Thaïs vindt het moeilijk dat verhalen rond grensoverschrijdend gedrag breed in de media worden uitgesmeerd, omdat je zo iemands reputatie volledig vernielt. Volgens haar is dat een zaak tussen werkgever en werknemer, en niet van "de gemiddelde idioot die zelf eens rechtertje wil spelen op de commentaarsectie van de VRT.”

Seppe Goddaert (26) doctoreert en geeft les aan de Universiteit Gent. Hij weet hoe het is om in een machtspositie te staan tegenover studenten, en voelt dat hij daar voorzichtig mee moet omspringen.  "Waar macht gemoeid is, gaat altijd grensoverschrijdend gedrag voorkomen", zegt hij. 

Grenzen zijn per definitie vaag en heel persoonlijk, vindt Seppe. "Wat je bij één persoon kan doen, kan absoluut niet bij iemand anders." Volgens hem zou het goed zijn als we wat meer stilstonden bij de grenzen van anderen, en  uitdrukkelijk toestemming vroegen voordat we iemand aanraken of avances maken. “Als kinderen vroegen we aan elkaar “wil jij mijn vriend(innet)je zijn?”. Dat is zo expliciet als het maar kan zijn. Waarom doen we dat niet meer? Vraag dat gewoon.”

Als kinderen vroegen we aan elkaar “wil jij mijn vriend(innet)je zijn?”. Waarom doen we dat niet meer? Vraag dat gewoon.

Seppe Goddaert

Luister hier naar de zesde aflevering:

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

Meest gelezen