30 miljoen euro boete voor farmagroothandel wegens jarenlange prijsafspraken, onder andere over griepvaccins

Medicijnengroothandel Pharma België-Belmedis heeft een boete van bijna 30 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf jaren lang prijsafspraken heeft gemaakt met sectorgenoot Febelco. Door die afspraken speelde er geen concurrentie, onder andere bij de verkoop van griepvaccins aan apothekers. Febelco ontloopt een boete omdat het de feiten had onthuld.

De medicijnen in ons land worden door een aantal groothandelaars verdeeld naar de 4.800 apotheken. De grootste twee groothandelaars, Febelco (43 procent marktaandeel) en Pharma België-Belmedis (ruim 30 procent marktaandeel) blijken jarenlang onderling prijsafspraken te hebben gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

Het onderzoek van de BMA begon al eind 2016 en heeft aan het licht gebracht dat de twee groothandelaars-verdelers twee afzonderlijke inbreuken hebben gepleegd tegen de concurrentieregels.

"Transfer orders"

De eerste inbreuk gaat over zogenoemde Transfer Orders. Dat zijn directe bestellingen van apothekers bij de producenten van geneesmiddelen, waarbij de groothandelaars alleen maar optreden als verdelers. 

Volgens de BMA hebben bepaalde groothandelaars, waaronder Febelco en Pharma Belgium-Belmedis bij deze transacties afgesproken 13 jaar lang - van 2003 tot 2016 - om dezelfde “commerciële voorwaarden” toe te passen. Prijsafspraken dus, en die gaan in tegen de vrije concurrentie.

Griepvaccins

De tweede inbreuk gaat over de jaarlijkse verkoop van griepvaccins aan apothekers. Ook hier hebben de twee grote jongens afgesproken om elkaar, als groothandelaars, niet te beconcurreren tijdens de voorverkoopperiodes. 

De ondernemingen kwamen met name overeen om geen kortingen te geven aan apothekers en geen retourzendingen te aanvaarden van onverkochte vaccins die tijdens de voorverkoopperiode waren besteld. In onderling overleg hebben ze de duur van die voorverkoopperiode vastgelegd. Ook deze praktijk heeft ruim 13 jaar lang geduurd.

Boetes

Voor beide inbreuken samen krijgt Pharma Belgium-Belmedis een geldboete van in totaal 29,8 miljoenen euro (26,8 miljoen voor de Transfer Orders en 3 miljoen voor de afspraken over de griepvaccins). 

Febelco moet geen boete betalen omdat het bedrijf het kartel heeft onthuld, waardoor de BMA huiszoekingen kon doen, die de zaak verder aan het licht hebben gebracht.

Meer details zijn te vinden op de website van de BMA.

Meest gelezen