Direct naar artikelinhoud
LiveblogStorm Eunice

Live - Tweede dodelijke slachtoffer na storm Eunice in België, code oranje morgen niet uitgesloten

Op veel plaatsen zijn bomen op de weg beland.Beeld Wannes Nimmegeers

Storm Eunice is vrijdag aan land gegaan in België en heeft veel schade aangebracht.

• In West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen was code oranje afgekondigd. Er zijn windsnelheden tot 133 kilometer per uur gemeten in Oostende.

• Het openbaar vervoer was zwaar verstoord. Het trein- en busverkeer zou vandaag weer zo goed als normaal moeten verlopen.

• Er viel één dode en meerdere gewonden.

Volg alle ontwikkelingen over de nasleep van de storm in onze liveblog.

Live

  1. 'Code oranje morgen niet uitgesloten'

    Het blijft dit weekend erg winderig, vertelt weerman David Dehenauw in VTM NIEUWS. "Code oranje voor morgen is niet uitgesloten", vertelt hij. Tot nu toe wordt voor morgen in alle provincies code geel afgekondigd voor wind.

    "Morgen verwachten we opnieuw forse windstoten, die in de loop van de avond heviger kunnen worden met buien. Op sommige plaatsen kunnen er morgenavond windstoten tot 100 kilometer per uur of meer waargenomen worden. Dat zou aanleiding kunnen geven voor een plaatselijke code oranje, maar dat moeten we morgenochtend bekijken. In ieder geval wordt het morgenavond en ook deels maandag toch onstuimig weer waarbij overlast of schade niet uitgesloten is. Het is nog even volhouden tot maandag, daarna wordt het zeer geleidelijk aan rustiger"

  2. KMI waarschuwt opnieuw voor hevige rukwinden

    Het KMI waarschuwt opnieuw voor hevige rukwinden. Zaterdagavond zijn er in het noordwesten van het land rukwinden mogelijk van 80 tot 100 km/u, elders van 60 tot 80 km/u. Zondagnamiddag lopen de rukwinden aan zee opnieuw tot 80 à 90 km/u.

    Voor de kust, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen geldt zaterdagnamiddag code geel. Er worden rukwinden voorspeld tussen 80 en 100 km/u.

    Code geel geldt zondag en maandag door het hele land. Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag trekt immers een actief koufront vanaf de kust over België, met mogelijk zeer zware windvlagen van 90 tot 120 km/u waarvoor, indien dat bevestigd wordt, het KMI tijdelijk een code oranje zal afkondigen.

    Ook maandag blijft het nog onstuimig met waarschijnlijk rukwinden van 80 tot 100 km/u of eventueel wat meer. 

  3. Man die weggewaaide zonnepanelen op hoofd kreeg, is overleden

    De man die vrijdag levensgevaarlijk gewond geraakte toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg tijdens storm Eunice, is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen zaterdag.

    Het incident gebeurde vrijdagnamiddag aan de Poortakkerstraat in Sint-Denijs-Westrem. Door de storm werden zonnepanelen weggeblazen, en de man kreeg een paneel op het hoofd. Hij werd bewusteloos aangetroffen en de hulpdiensten kwamen ter plaatse voor reanimatie. De man werd in acuut levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is aan zijn verwondingen overleden. 

    Het gaat om het tweede dodelijke slachtoffer van storm Eunice in ons land, nadat in het West-Vlaamse Ieper een man in de jachthaven in het water viel en overleed. 

  4. Vanavond nog code geel aan de kust: rukwinden tot 85 kilometer per uur verwacht

    Het stormweer is voorlopig voorbij, maar de wind geeft zich nog niet helemaal gewonnen. Vanavond worden er vooral nog rukwinden tot 80 à 85 kilometer per uur verwacht aan de kust, waarvoor het KMI waarschuwt met code geel tussen 18 en 22 uur.

    Vandaag krijgen we eerst brede opklaringen en droog weer. Overdag neemt de bewolking toe en vallen er enkele lokale buitjes. In de loop van de namiddag bereikt een regenzone het westen en later het centrum. De maxima schommelen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden in Vlaanderen. 


    Beeld Wouter Maeckelberghe
  5. Brandweer vraagt om geduld na vele duizenden oproepen

    In zowat heel het land is de schade na storm Eunice groot, met duizenden oproepen bij de hulpdiensten tot gevolg. De meerderheid van de interventies van de brandweer heeft te maken met loshangende of weggevlogen dakpanelen of roofing. Verschillende brandweerdiensten in Vlaanderen vragen dan ook om geduld: iedereen krijgt hulp, maar de wachtrij is lang.


    De brandweer was heel de nacht in de weer om schade op te ruimen.Beeld BELGA
  6. Iedereen wist dat de storm kwam, niemand had een crisisplan: wat liep hier fout?

    De kracht waarmee storm Eunice vrijdag over het land trok, zette verschillende instellingen er last minute toe aan om maatregelen te nemen. Het treinnetwerk werd zo deels stilgelegd en verschillende scholen sloten hun deuren. Politici en experts vragen zich echter af waarom er niet sneller ingegrepen werd. Waar liep het fout?

    Lees hier de analyse.

    Op veel plekken is schade opgemeten.Beeld Wannes Nimmegeers
  7. Vlaams treinverkeer kan hernemen zonder veel hinder

    Het treinverkeer kan in België vandaag weer zo goed als normaal verlopen, na de hinder door storm Eunice vrijdag. Ploegen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel zijn de hele nacht in de weer geweest om waar nodig herstellingswerken uit te voeren. Zowel het passagiersverkeer als het goederenverkeer kan hernomen worden.

    Treinreizigers moeten er wel rekening mee houden dat nog enkele treinen afgeschaft kunnen worden door de gevolgen van de storm. In West-Vlaanderen is er ook nog hinder op de lijn Kortrijk - Poperinge tussen Ieper en Menen. Daar worden vervangbussen ingelegd omdat er nog herstellingswerken nodig zijn. In de loop van de namiddag zou de hinder ook daar achter de rug moeten zijn.

    Tussen De Panne en Lichtervelde zijn nog herstellingswerken aan de bovenleiding nodig. Op die lijn waren dit weekend sowieso werkzaamheden gepland en rijden er vervangbussen.

    Er mogen ondertussen ook weer treinen naar Nederland rijden. Enkel voor de hogesnelheidstreinen moet er nog toelating gegeven worden.

    Beeld BELGA
  8. Zeker twee doden door storm Eunice in Duitsland

    Storm Eunice heeft in Duitsland zeker twee levens geëist. Bij Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een bestuurder om het leven toen hij vrijdagavond met zijn auto tegen een boom botste. De 56-jarige automobilist raakte beklemd en stierf ter plaatse aan zijn verwondingen.

    In het nabijgelegen Saerbeck kantelde rond dezelfde tijd een auto. De 33-jarige bestuurder overleed eveneens ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de brandweer raakte het voertuig vermoedelijk als gevolg van een windstoot van de weg.

  9. Code rood voor storm Eunice opgeheven in Nederland

    Het weeralarm code rood dat vanwege storm Eunice nog gold voor de Nederlandse provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeheven. Inmiddels is overal in Nederland, op Noord-Brabant en Limburg na, code geel van kracht.


    Stormschade in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip
  10. 'Tientallen incidenten' op spoornet, hele avond nog zwaar verstoord treinverkeer

    De passage van de storm Eunice heeft het spoorverkeer vandaag danig in de war gestuurd. In heel het land werden tientallen incidenten vastgesteld. Daarom meldde Infrabel vrijdag omstreeks 11 uur dat het treinverkeer van 14 uur tot 18 uur op verschillende assen in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen stilgelegd zou worden. 

    Vanavond is het spoorbedrijf nog verschillende incidenten aan het behandelen en is het verkeer daardoor zwaar verstoord, maar tegen zaterdagochtend zouden de treinen overal weer moeten rijden.

    Op de lijnen Brussel-Antwerpen en Leuven-Mechelen rijden vrijdagavond nog geen treinen, vanwege omgevallen bomen op de spoorinfrastructuur. Ook in West- en Oost-Vlaanderen, de provincies waar de storm het hevigst te keer ging, is het treinverkeer nog zwaar verstoord. 

  11. Ongeveer 130.000 huishoudens zonder stroom in noorden van Frankrijk

    Na de doortocht van storm Eunice zitten deze avond zo'n 130.000 Franse huishoudens zonder stroom. Volgens netbeheerder Enedis zijn ongeveer 700 technici ingezet om de stroomvoorziening te herstellen en de schade aan het net te herstellen.

    Ondertussen heeft de weerdienst de stormwaarschuwing voor vijf departementen in het noorden opgeheven. In de loop van de dag waren waarschuwingen afgegeven voor windsnelheden tot 140 kilometer per uur en golven tot vier meter hoog aan de kust. Drie mensen raakten ernstig gewond en acht anderen lichtgewond in de regio volgens de krant Le Parisien.

    Golven slaan tegen de dijk in het Franse Wimereux.Beeld AFP
  12. Antwerpen sluit om middernacht waterkeringspoorten door springtij

    Na de doortocht van storm Eunice wordt er deze nacht springtij voorspeld voor de Schelde. De brandweer gaat daarom rond middernacht de waterkeringspoorten op de Scheldekaaien in Antwerpen sluiten. Gebruikers van de parkings krijgen de raad hun wagen te verplaatsen. Er wordt niet getakeld, melden de stad Antwerpen en de politie via Twitter.

    "Er wordt door de stad en de politie signalisatie voorzien aan de verschillende parkings. Parkeren wordt vrijdagavond ten stelligste afgeraden. Voorlopig is het nog mogelijk om de parkings te verlaten, maat dat gaat uiteraard niet meer wanneer de poorten gesloten worden."

    Verwacht wordt dat de poorten op zaterdag om 9 uur weer open kunnen.

  13. NMBS: 'Prioriteit is mensen thuis krijgen, is het niet met trein dan op andere manier'

    In grote delen van het land is het treinverkeer omstreeks 20 uur nog niet opgestart. In de stations van onder meer Brussel, Antwerpen en Gent staan vele reizigers te wachten op hun trein, blijkt uit getuigenissen op sociale media. De NMBS meldt dat het hun prioriteit is om mensen thuis te krijgen. "Is het niet met de trein, dan op een andere manier", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We gaan niemand achterlaten."

    Omstreeks 20 uur zijn nog verkenningsritten bezig op de trajecten, en dat gaat gepaard met een lagere snelheid. De spoorwegbedrijven willen zo eerst nagaan of een verbinding veilig is. "Hier en daar is het treinverkeer hervat", zegt Crols. Wanneer dat het geval zal zijn voor grote verbindingen zoals Brussel-Gent-Brugge of Antwerpen-Gent, kan Crols omstreeks 20 uur niet zeggen. "Je kan pas rijden als het veilig is."

    Op Twitter laat de NMBS iets na 20 uur weten dat het treinverkeer in West- en Oost-Vlaanderen nog volledig stil ligt.

    Als de treinen op een bepaalde verbinding vanavond nog niet kunnen rijden, dan zullen er "andere manieren" gevonden worden. Of het dan gaat om bussen of taxi's, zei Crols niet. Rond 20 uur liet De Lijn weten dat het bus- en tramverkeer in de mate van het mogelijke geleidelijk wordt herstart in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

    Lees ook: Iedereen wist dat de storm kwam, niemand had een crisisplan: wat liep hier fout?

    Beeld BELGA
  14. Bus- en tramverkeer De Lijn wordt in de mate van het mogelijke herstart

    Het bus- en tramverkeer van De Lijn wordt in de mate van het mogelijke geleidelijk herstart in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Dat meldt de vervoersmaatschappij. De kusttram wordt nog tot zaterdagmiddag vervangen door pendelbussen.

    De Lijn legde het tram- en busverkeer vrijdagnamiddag stil vanwege het stormweer, omdat te veel wegen en sporen versperd waren. Sinds 18.30 uur kon het verkeer geleidelijk hervat worden maar de lijnen kunnen lokaal nog heel wat hinder ondervinden omdat er op diverse plaatsen nog obstakels op de weg liggen, of op de sporen of bovenleiding.

    De Kusttram rijdt vandaag niet meer, maar er rijden wel vervangbussen. "We verwachten deze avond en nacht nog wel hinder van de wind voor de kusttramlijn. Morgen volgt een grondige check van mogelijke schade. We verwachten de Kusttram morgen na de middag opnieuw te kunnen opstarten", aldus De Lijn op haar website. 

    Storm Eunice in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers
  15. Twee schepen raken op drift voor de kust en raken tot in windmolenparken

    Twee schepen zijn op zo'n 30 à 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge op drift geraakt en in Windmolenpark C-Power beland. Het gaat om een olietanker met 31.000 ton brandstof aan boord en een cargoschip met 16 opvarenden. Beide schepen worden weggesleept.

    De provincie West-Vlaanderen kondigt de provinciale fase af met nood- en interventieplan Noordzee, meldt waarnemend gouverneur Anne Martens.

  16. Rukwind van 133 kilometer per uur gemeten in Oostende

    Op de luchthaven van Oostende werd de hoogste windsnelheid van de dag (tot nu toe) gemeten. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. In beeld: zo ging de storm tekeer in Gent.

    Beeld Wannes Nimmegeers
    Beeld Wannes Nimmegeers
    Beeld Wannes Nimmegeers
    Beeld Wannes Nimmegeers
  18. Man zwaargewond in Temse

    Op een bouwwerf in de Philippe Saverijslaan in Temse kreeg een werknemer omstreeks 15.45 uur een stalen plaat tegen het hoofd, die was losgekomen van een werfcontainer. De man liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.


  19. Hier en daar problemen in Limburg

    Storm Eunice veroorzaakte in de provincie Limburg problemen door stroompannes, weggewaaide dakpannen of dakelementen of omgevallen bomen. Zo raakte de Hasseltsesteenweg (N20) ter hoogte van de Gasthuisbosdreef in Tongeren volledig versperd door een boom op de rijbaan. De Gorsemweg in Sint-Truiden werd door de politie afgesloten omwille van vallende dakpannen. In de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken werken de verkeerslichten door een stroompanne niet.


  20. Deel van dak Middelheimziekenhuis in Antwerpen losgerukt, geen gewonden

    In Antwerpen is een deel van het dak van het ZNA Middelheim naar beneden gekomen door de hevige stormwind. Niemand raakte daarbij gewond. De brandweer komt ter plaatse.

    "Het gaat om het dak van de technische afdeling van het hoofdgebouw. Er is geen gevaar voor de patiënten of het personeel. Voor de veiligheid wordt de gang tussen het hoofdgebouw en het kinderziekenhuis afgesloten", zegt ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken.

  21. Weerman Frank Deboosere: 'Eunice schuift langzaam naar het oosten'

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Infrabel laat treinverkeer hervatten 'waar het kan'

    Op de spoorlijnen waar het treinverkeer in de namiddag onderbroken werd voor de storm, wordt het verkeer voorzichtig hervat. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

    Op verschillende plaatsen is Infrabel momenteel nog stormschade aan het opruimen, daar moeten reizigers nog rekening houden met verstoord verkeer.

    Stormschade in Rupelmonde.Beeld Kristof Pieters
  23. Zeventiger overleden na val in jachthaven Ieper

    In Ieper is vrijdag een man overleden na een val in de jachthaven. De 79-jarige Engelsman zou in het water gevallen zijn omwille van de storm. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis. Zo bevestigt politiezone Arro Ieper.

    De 79-jarige Engelsman zou vanop zijn woonboot in de jachthaven van Ieper ongelukkig in het water gevallen zijn vanwege de felle wind. Omstaanders konden de man vrij snel uit het water halen, waarna de man ter plaatse nog werd gereanimeerd. Volgens de politie werd de Engelsman in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij later overleden.

  24. Dak belandt op auto in Grembergen

    Een losgewaaid dak is op een auto beland in Grembergen.Beeld Geert De Rycke
  25. De Lijn legt tram- en busverkeer in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen stil

    De Lijn heeft beslist om in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen alle bus- en tramverkeer stil te leggen. Te veel wegen en sporen zijn versperd, zegt de Vlaamse vervoersmaatschappij.

    De Lijn zegt nu ten vroegste om 18.30 uur weer te zullen uitrijden, op voorwaarde dat de wegen en sporen vrij zijn. Het treinverkeer zou om 18 uur hernemen, maar Infrabel kampt nog met problemen op verschillende plaatsen.

    Wandelaars in Oostende.Beeld AFP
  26. Brandweer Westhoek kreeg al 900 meldingen voor stormschade

    De brandweer van de zone Westhoek kreeg vrijdagnamiddag ondertussen al 900 oproepen voor stormschade. Hiervan staan volgens woordvoerder Kristof Louagie nog 580 interventies in wacht. Wellicht zullen niet alle interventies vrijdag kunnen uitgevoerd worden.

    De 22 brandweerposten in de Westhoek zijn allemaal op volle sterkte in de weer om de openstaande interventies zo snel mogelijk af te werken. Vaak gaat het om interventies waarbij een ladderwagen nodig is om losse dakpannen weg te nemen of te beveiligen. "Vermoedelijk zal niet alles vandaag kunnen uitgevoerd worden en zal nog heel wat werk nodig zijn om de openstaande interventies af te werken", klinkt het bij de brandweer. Daarom wordt aan slachtoffers gevraagd om eventueel de hulp in te roepen van aannemers of dakwerkers, uiteraard op voorwaarde dat de wind eerst gaat liggen.

    Het dak van dit gebouw in het centrum van Veurne is zwaar beschadigdBeeld Bart Boterman
  27. Torenkraan neergestort op ziekenhuis in Doornik, kraanmachinist gewond

    In Doornik (Henegouwen) is een torenkraan neergestort op het dak van een ziekenhuis. Dat meldt de burgemeester, Paul-Olivier Delannois. Enkel de kraanmachinist is daarbij gewond geraakt.

    De torenkraan stond op een bouwwerf waar het nieuwe ziekenhuis gebouwd wordt. Door de hevige wind van storm Eunice is ze vrijdagmiddag neergestort en terecht gekomen op het gebouw van de geriatrische afdeling van het ziekenhuis.

    Eerst was er sprake van meerdere gewonden, maar volgens de meest recente informatie is enkel de kraanmachinist gewond geraakt. De hulpdiensten moesten hem uit de kraan bevrijden. Hij was wel bij bewustzijn. Het personeel van het ziekenhuis en de patiënten zijn ongedeerd en zijn geëvacueerd.

  28. Tramverkeer in Antwerpen stilgelegd, brandweer roept op om binnen te blijven

    De Lijn heeft nu ook het tramverkeer in Antwerpen stilgelegd. "Er liggen te veel obstakels op de sporen en de bovenleidingen", zegt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij. De sporen worden nu vrijgemaakt. Bussen blijven in Antwerpen voorlopig wel rijden. In West-Vlaanderen is dat niet meer het geval tot 18 uur.

    Bij Brandweer Zone Antwerpen blijven de oproepen in verband met storm Eunice binnenstromen. Rond 17 uur zijn het er al bijna 300, waarvan er nog 190 moeten afgehandeld moeten worden. "Er zijn veel loshangende zaken op daken of daken die (deels) gaan vliegen. We roepen de mensen dan ook op om zoveel mogelijk binnen te blijven", zegt een woordvoerster.

    Doordat er zowel telefonisch als online problemen zijn met het nummer 1722 kunnen burgers in stad Antwerpen, Wijnegem en Zwijndrecht ook melding maken via het eigen loket van Brandweer Zone Antwerpen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Centrum Asse ontruimd voor vallende kerktoren

    Het centrum van de Vlaams-Brabantse gemeente Asse wordt vrijdagnamiddag ontruimd omdat een kerktoren dreigt om te vallen door het stormweer. Dat meldt de brandweer Vlaams-Brabant West. De gemeentelijke fase van het rampenplan is in werking gesteld.

    "Een stuk van de toren van de Sint-Martinuskerk is door het stormweer naar beneden gevallen en een tweede stuk dreigt hetzelfde te doen", zegt politiewoordvoerder Fred Scrayen. "Het centrum van Asse is daarom afgesloten voor het verkeer en iedereen krijgt de raad de omgeving te vermijden. Het verkeer van en naar Ternat wordt omgeleid via de Nieuwstraat, de Bloklaan en Boekfos."

    De kerktoren van Asse raakte fors beschadigd door de felle wind.Beeld rv
  30. Deel van dak Ghelamco Arena weggewaaid, KAA Gent - Seraing afgelast

    De voetbalwedstrijd tussen KAA Gent en Seraing die vanavond zou plaatsvinden in de Ghelamco Arena is afgelast. De storm heeft een deel van het dak van het stadion losgerukt.

  31. De Lijn legt busverkeer in West-Vlaanderen stil tot 18 uur

    De Lijn roept in West-Vlaanderen alle trams en bussen terug omdat het momenteel te gevaarlijk is om uit te rijden. Eerder werd al de kusttram stilgelegd over het volledige traject.

    Een wandelaar trotseert de storm in Oostende.Beeld Photo News
  32. Excuses van Infrabel voor late beslissing om groot deel treinverkeer stil te leggen

    Spoorwegbedrijf Infrabel verontschuldigt zich voor de late beslissing om het treinverkeer in West- en Oost-Vlaanderen en een deel van Antwerpen stil te leggen. Intussen wordt alles in het werk gesteld "om de crisis te beheren in het belang van ieders veiligheid", aldus een persbericht van het bedrijf. "Op basis van de informatie die donderdagavond beschikbaar was, stelde Infrabel een eventuele beslissing om het netwerk te sluiten, uit."

    Op die late beslissing, die vrijdag omstreeks 11 uur werd bekendgemaakt, was veel kritiek gekomen vanuit de politieke wereld en de rest van de maatschappij. Het bedrijf zegt te beseffen dat "deze late beslissing de spoorwegoperatoren onder druk zette en mogelijk ook overlast veroorzaakte voor de spoorwegklanten".

    Vanaf 14 uur rijden er, als gevolg van storm Eunice, geen treinen meer rijden in West-Vlaanderen, in het grootste deel van Oost-Vlaanderen en op de grote lijnen rond de stad Antwerpen. Vanaf 18 uur zou het treinverkeer weer geleidelijk herstellen.

    Lees ook: Regering tikt Infrabel op de vingers voor gebrekkige communicatie en late beslissing treinverkeer stil te leggen

  33. Brandweer Zone Antwerpen ziet oproepen toenemen naar 180

    Bij Brandweer Zone Antwerpen zijn er vrijdag rond 16 uur al 180 oproepen binnengelopen in verband met storm Eunice. "Het gaat vooral over delen van daken, zonnepanelen en zeilen/vlaggen die zijn gaan vliegen. Ook enkele bomen en zelfs elektriciteitspalen krijgen het extra moeilijk", zegt een woordvoerster.

    De Jeanne en Jos Brabantstunnels onder de Leien in Antwerpen zijn afgesloten. Door de stormwinden zijn er panelen op de rijbaan beland. 

    Brandweer Zone Rand noteert rond 15.30 uur ongeveer 130 interventies voor stormschade. "Onze ploegen behandelen alle oproepen, maar de wachttijd kan oplopen", klinkt het via Twitter. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Man krijgt weggewaaide zonnepanelen op hoofd in Gent: acuut levensgevaar

    In de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem is een man levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg. Dat bevestigen de hulpdiensten.

  35. Piek van de storm wordt verwacht in volle avondspits: 'Pas uw rijstijl aan'

    Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat de piek van storm Eunice wordt verwacht in volle avondspits. "Iedereen die niet per se de weg op moet, krijgt de raad om binnen te blijven tijdens het stormweer", klinkt het.

    Voor wie zich toch met de auto verplaatst, geeft het Vlaams Verkeerscentrum deze tips mee: 

    • Matig uw snelheid
    • Probeer waar mogelijk maximaal rechts te rijden (om te vermijden dat uw voertuig door felle wind naar links afwijkt en daar een ander voertuig zou raken)
    • Vermijd inhalen
    • Wees extra voorzichtig op bruggen

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Kusttram stilgelegd door stormweer

    Door het stormweer is de kusttram over het ganse traject stilgelegd. Dat bevestigt De Lijn. Er worden pendelbussen ingezet om de reizigers naar hun bestemming te brengen.

    Op verschillende locaties had de kusttram af te rekenen met hinder door stroompannes. Bovendien dreigen weggewaaide objecten in de rijdraad terecht te komen. Om de veiligheid te garanderen werd dan ook beslist om alle trams te laten binnenrijden.

    Op het ganse traject tussen Knokke en De Panne zet De Lijn in beide richtingen pendelbussen in. Het is nog niet duidelijk hoe lang de hinder zal aanhouden, maar wellicht zal het tot vrijdagavond duren. Tijdens de storm zullen eventuele herstellingen aan de rijdraad in ieder geval nog niet uitgevoerd worden.

    Storm Eunice bereikt Oostende.Beeld Benny Proot
  37. Al 359 interventies voor stormschade in de Westhoek, vrachtwagenbestuurder gewond

    De brandweer van de zone Westhoek werd vrijdag al 359 keer opgeroepen voor stormschade. Dat meldt woordvoerder Kristof Louagie. In Veurne werd zelfs een vrachtwagen omgeblazen.

    Brandweer Westhoek had om 13 uur al zestien oproepen gekregen voor stormschade, maar ondertussen is de teller opgelopen naar 359. De 22 brandweerposten van de zone zijn allemaal op volle sterkte om de interventies uit te voeren. Het gaat vooral om oproepen voor loswaaiende dakbedekking, bomen, tuinhuizen, takken en elektriciteitskabels. Om 14.40 uur werd op de Ieperse Steenweg in Veurne zelfs een vrachtwagen omgeblazen. De bestuurder werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

    Vrijdagmiddag kreeg de regio Westkust ook af te rekenen met een stroompanne, maar het is nog niet duidelijk of de storm daar iets mee te maken had. Meer dan 5.000 gezinnen in Koksijde, De Panne en Veurne zaten ongeveer een uur zonder elektriciteit. Het euvel is ondertussen verholpen.

    Op de A19 tussen Ieper en Kortrijk was de weg een tijdlang volledig versperd door een omgewaaide boom. In Zuid-West-Vlaanderen noteerde brandweerzone Fluvia al 56 oproepen voor stormschade. "We hebben onze dienst dispatch verdrievoudigd zodat we paraat staan om alle oproepen zo snel als mogelijk te verwerken", klinkt het daar.

    In Veurne is een vrachtwagen omgeblazen.Beeld Henk Deleu
  38. Binnenlandse Zaken raadt aan bij voorkeur e-loket van 1722 te gebruiken

    De passage van storm Eunice over ons land zal het aantal oproepen naar het noodnummer 1722 naar alle waarschijnlijkheid hoog doen oplopen. De FOD Binnenlandse Zaken raadt daarom aan om bij storm- of waterschade bij voorkeur een aanvraag in te dienen via het e-loket van www.1722.be, om zo te vermijden dat bellers lang moeten wachten om een operator aan de lijn te krijgen. Het nummer 112 is er enkel voor situaties die levensbedreigend zijn.

    Het e-loket zal de gebruikers helpen om een keuze te maken waarvoor ze de brandweer nodig hebt. Wie zijn of haar keuze niet terugvindt, stelt zichzelf best de vraag of het wel een probleem is waarvoor de brandweer moet tussenkomen.

    Binnenlandse Zaken vraagt tot slot om geduldig te wachten op de komst van de brandweer en niet opnieuw contact op te nemen. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is", klinkt het.

  39. In beeld: Eunice trekt over ons land

    In Oostende slaan hoge golven tegen de kust aan.Beeld REUTERS
    Mensen wagen zich nog buiten in Oostende.Beeld REUTERS
    In Diksmuide heeft storm Eunice schade aangericht aan verschillende padelvelden.Beeld RV
  40. Boom valt op jogger (18) in Menen: 'Toestand kritiek'

    In Menen is een jongen van 18 jaar onder een boom terechtgekomen. De jongen was aan het joggen met zijn moeder toen de boom omviel. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht. "De toestand van het slachtoffer is kritiek. De burgemeester van Menen is ter plaatse", meldt brandweerzone Fluvia.

  41. Ferryverkeer tussen Calais en Dover stilgelegd

    Het ferryverkeer tussen Calais en Dover is sinds 11 uur stilgelegd wegens de storm Eunice. De ferrymaatschappijen P&O en DFDS kondigen op Twitter aan dat het verkeer "een groot deel van de dag" zal stilliggen. De maatschappij Irish Ferries besliste om al zeker tot 16 uur niet uit te varen.

    De ferryboten blijven liggen in de havens van Calais en in Dover. Voertuigen die aan het wachten waren om in te checken, kunnen schuilen in het ruim. In Dover worden vrachtwagens omgeleid naar Sevington. 

    Vanochtend werd de storm in het zuiden van Engeland opgeschaald tot code rood, het hoogst mogelijke weeralarm. Ook gisteren was er al hinder voor de scheepvaart tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

  42. Gent sluit vaccinatiecentrum Flanders Expo

    In Gent is het vaccinatiecentrum Flanders Expo vanmiddag gesloten. De doortocht van storm Eunice maakt een bezoek te risicovol. Wie ingepland was voor een prik, wordt persoonlijk verwittigd. Eerder besliste de stad Gent al om de toegang tot parken, natuurgebieden en begraafplaatsen op Gents grondgebied te verbieden tijdens code oranje.

    Ook de scholen krijgen de vraag om kinderen binnen te houden tijdens de speeltijd en flexibel te zijn met betrekking tot de ophaalmomenten voor ouders voor 14 uur of na 17 uur. In het stedelijk onderwijs blijven de basisscholen open, maar ouders krijgen de mogelijkheid om hun kinderen over de middag op te halen.

  43. Storm zorgt voor hardste windstoot ooit gemeten in Engeland

    Storm Eunice heeft voor de hardste windstoot ooit in Engeland gemeten gezorgd. Het gaat volgens de Engelse weerdienst Met Office om een vlaag van 122 mijl per uur of bijna 200 kilometer per uur, die vanochtend werd gemeten op het Isle of Wight, aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk.

    Het eiland ligt in het deel van Engeland waar code rood is afgekondigd wegens storm Eunice. In de rest van het land geldt code oranje of geel. De Met Office waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties door het noodweer.

    In Engeland en het zuiden van Wales zorgt Eunice voor schade en overlast. Zo heeft de wind het dak van de 02 Arena in Londen deels verwoest. Scholen zijn gesloten en vluchten, treinritten en veerdiensten zijn geschrapt. In Nederland, Frankrijk en België wordt ook gewaarschuwd voor Eunice.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Geen maaltijdleveringen bij Deliveroo

    Maaltijdkoerier Deliveroo heeft door het stormweer de dienstverlening momenteel stopgezet.

    Door het stormweer en de weerwaarschuwingen is Deliveroo momenteel in heel het land niet beschikbaar, klinkt het. Het bedrijf verwijst daarbij naar de veiligheid van de koeriers. 'We zullen de situatie blijven monitoren en in nauw contact blijven met onze partners en koeriers om hen te laten weten wanneer we van plan zijn deze gebieden weer te openen", zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel in een persbericht.

    Er is geen verplichting om te werken bij slecht weer of als een koerier zich niet veilig voelt, aldus Deliveroo. Indien heel de zone sluiten niet nodig blijkt, "verkorten we de leveringsafstanden om ervoor te zorgen dat, indien een koerier ervoor kiest om toch te werken, hij of zij rustig de tijd kan nemen en veilig en op zijn gemak kan rijden".

    Ook in Amsterdam hebben maaltijdkoeriers op de fiets het moeilijk.Beeld ANP
  45. Eunice nu ook officieel een Belgische storm

    Storm Eunice, die deze namiddag over ons land trekt, is sinds het begin van de namiddag ook officieel een Belgische storm. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. "9 Bft gemiddelde wind op de meetpaal Westhinder nu", aldus Dehenauw. "Eunice ook een Belgische storm."

    Volgens de criteria van het KMI spreekt men officieel van een storm in België vanaf een waarneming van minstens 9 Beaufort in minstens één station dat behoort tot het Belgische territorium. Dat betekent dat de wind dan gemiddeld over tien minuten op een hoogte van tien meter een snelheid van minstens 75 km/u haalt.

    Het KMI verwacht het hoogtepunt van de storm tussen 14 en 19 uur. De kust en de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen kregen code oranje, net als de provincie Henegouwen tussen 14 en 17 uur. Het KMI waarschuwt voor aanzienlijke schade en verkeersproblemen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. Regering tikt Infrabel op de vingers na late beslissing om treinen te schrappen

    Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft Infrabel-CEO Benoît Gilson op de vingers getikt voor de laattijdige beslissing rond het stilleggen van grote delen van het treinverkeer. 

    Van 14 tot 18 uur rijden er als gevolg van het stormweer geen treinen meer in West-Vlaanderen, in het grootste deel van Oost-Vlaanderen en op de grote lijnen rond de stad Antwerpen, liet spoornetbeheerder Infrabel in de loop van de voormiddag weten. Nochtans werd de komst van storm Eunice al dagenlang voorspeld en beslisten de Nederlandse spoorwegen gisteren al om vandaag geen treinen te laten rijden. 

    Voor minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zijn de veiligheid en het informeren van de reizigers prioritair, maar de groene vicepremier is toch 'not amused', laat zijn kabinet weten. De CEO van spoorwegnetbeheerder Infrabel, Benoît Gilson, is intussen op de vingers getikt en er is ook een evaluatievergadering gevraagd in de komende dagen. 

    Lees meer.

    Beeld Klaas De Scheirder
  47. Dierentuinen sluiten om 13.30 uur

    Zoo Antwerpen en Planckendael sluiten om 13.30 uur de deuren. Bezoekers hadden eerder op de website al de raad gekregen om beter op een andere dag te komen, maar nu is toch beslist vroeger te sluiten.

    Zoo Antwerpen en Planckendael hebben ook het stormprotocol geactiveerd. Dat betekent onder meer dat de roofdieren binnen worden gehouden. "Als een boom of een grote tak op een dierenverblijf valt, dan zouden onze roofdieren dat wel eens als een bruggetje kunnen gebruiken om op wandel te gaan en dat willen we uiteraard vermijden", zegt woordvoerster Ilse Segers.

  48. Haven Zeebrugge legt activiteiten stil door storm

    De haven van Zeebrugge zal vrijdagmiddag haar activiteiten stilleggen vanwege het stormweer. Dat zegt de woordvoerster van de haven, Joke Swyngedouw. Vanaf vrijdagmiddag kunnen schepen niet meer binnenvaren en ook vrachtwagens worden niet toegelaten op de kaaien. De haven wil na de piek van de storm zo snel mogelijk weer opstarten om grote vertragingen te vermijden, klinkt het.

    "Het is te onveilig om bepaalde activiteiten uit te voeren tijdens de piek van de storm. Daarom laat CSP deze middag geen vrachtwagens binnen op de kaaien. Ook schepen worden even niet in de haven toegelaten", aldus de woordvoerster. 

    De haven verwacht geen grote vertragingen door de storm. "We verwachten een korte maar zeer krachtige piek en hopen ook snel weer te kunnen opstarten om vertragingen te beperken. We verwachten niet dat dit de komende dagen voor grote vertragingen zal zorgen en zullen alles zo snel mogelijk wegwerken."

    Ook in de haven van Oostende worden maatregelen genomen. Zo staat er een sleepboot stand-by om bij te springen indien nodig. Er is ook extra personeel voorzien om tijdig in te grijpen bij eventuele problemen.

    Ook in Frankrijk raast Eunice al volop, zoals hier in Le Havre.Beeld AFP
  49. Londen krijgt code rood voor storm Eunice

    De Britse meteorologische dienst heeft code rood uitgevaardigd voor de Britse hoofdstad Londen en een deel van Groot-Brittannië voor storm Eunice. De hoogste alarmfase werd afgekondigd voor Londen en het zuidoosten en oosten van Engeland. Gewaarschuwd wordt voor levensgevaarlijke omstandigheden. 

    Het openbaar vervoer ondervindt hinder en rijdt daardoor nog minder dan al uit voorzorg was gepland. Er zijn ook vluchten en veerdiensten geschrapt. Enkele tienduizenden huishoudens zijn getroffen door stroomuitval. In het zuidwesten slaan hoge golven tegen de kust aan.

    De Britse bevolking wordt aangespoord om thuis te blijven terwijl de storm over het land raast. De Met Office, de Britse variant van het KMI, waarschuwt onder meer voor rondvliegende objecten en daken die van gebouwen kunnen worden afgerukt. Met windstoten tot 160 kilometer per uur kan dat levens in gevaar brengen. In Schotland werd er op sommige plekken gewaarschuwd voor hevige sneeuwval.

    Er wordt in het Verenigd Koninkrijk niet vaak met code rood gewaarschuwd voor slechte weersomstandigheden. Voor bijna heel het zuiden is code rood afgegeven, in andere delen van het land geldt code geel of oranje. Lokale media omschrijven Eunice als misschien wel een van de ergste stormen in drie decennia.

    Storm Eunice komt vrijwel direct na storm Dudley, die de afgelopen dagen al overlast veroorzaakte in het Verenigd Koninkrijk. Donderdag werd al besloten dat onder meer veel scholen en buitenlocaties dicht zouden blijven. Meerdere Britse gemeenten maakten ook bekend geen vuilnis op te halen.

    In Schotland zorgde Eunice voor heel wat sneeuwval afgelopen nacht en vanmorgen.Beeld Getty Images
  50. Problemen met app en website NMBS

    Vanaf 14 uur zullen er geen treinen meer rijden in West-Vlaanderen, in het grootste deel van Oost-Vlaanderen en op de grote lijnen rond de stad Antwerpen. Vanaf 18 uur zou het treinverkeer weer geleidelijk herstellen. In de Kempen, Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië zullen de treinen wel kunnen blijven rijden. Hun snelheid wordt wel beperkt tot 80 kilometer per uur.

    De NMBS raadt reizigers die informatie zoeken aan om de dienstregeling op de website en in de app te controleren, maar die ondervinden op dit moment zware problemen. Beide platformen zijn niet meer te bereiken. "Op dit moment wordt er gewerkt aan onze website. Onze technische teams doen er alles aan om het zo snel mogelijk online te zetten. Bedankt voor jullie begrip :-)", klinkt het.

    De beslissing om het treinverkeer stil te leggen, krijgt heel wat kritiek op sociale media. Pendelaars die deze ochtend de trein namen, blijven deze namiddag in de kou zitten wanneer ze weer naar huis willen terugkeren. NMBS-woordvoerder Bart Crols adviseert deze reizigers om voor 14 uur al huiswaarts te keren.

    De beslissing om het treinverkeer voor een groot deel op te schorten, is genomen "om de veiligheid van de reizigers en van het personeel van Infrabel en de NMBS te garanderen", luidt het. "Het treinverkeer zal de hele dag zwaar verstoord zijn. In het algemeen worden de mensen verzocht hun reizen vandaag in het hele land te beperken. Er zijn geen alternatieven gepland."

    De spoornetbeheerder heeft wegens de storm overigens zijn interventieteams versterkt en staat klaar om snel in te grijpen bij incidenten, zoals bomen en takken die op de bovenleiding vallen of voorwerpen die op de sporen worden geblazen. "Infrabel spoort mensen die in de buurt van de sporen wonen aan om hun tuinmeubelen, priëlen, trampolines, vuilnisbakken en andere voorwerpen die door de wind kunnen wegwaaien en op de sporen terechtkomen, naar binnen te brengen of vast te binden", luidt het. Als een voorwerp op de sporen zou belanden, vraagt Infrabel om het niet zelf te gaan zoeken, maar om dan de hulpdiensten te bellen.

    Lees meer

    De website van de NMBS is momenteel uit de lucht.Beeld NMBS