© HBvL

Voerenaar F.S. (33) in cel voor vluchtmisdrijf met dode tijdens carnavalsfeest

Voerenaar F.S. (33) zit sinds gisterenmiddag in de gevangenis van Hasselt na het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De dertiger reed maandagavond rond 20.45 uur in Moelingen de 50-jarige Xavier Rutten aan, die na een carnavalsfeest te voet op weg was naar zijn auto. Het slachtoffer, een geboren Voerenaar die met zijn gezin in Warsage (Luik) woonde, was op slag dood. Kort na middernacht vond de politie de zwaar beschadigde Volkswagen Tiguan van F.S. terug aan het Kerkplein in Moelingen. Een uur later werd de vader van twee jonge kinderen thuis opgepakt. Hij zou een positieve ademtest hebben afgelegd. “Onze enige troost is dat Xavier niet geleden heeft”, zegt zijn zus Carol Rutten.

Koen SNOEKX/Nancy VANDEBROEK/Nico MEENS

Het Voerense dorp Moelingen kleurde maandag groen-geel-rood voor het jaarlijkse carnaval. Maar wat een feest moest worden, eindigde in een drama voor Xavier Rutten en zijn familie. De vijftiger werd rond 20.45 uur aangereden toen hij te voet op weg was naar zijn auto.

“Xavier is maandag na de optocht nog even carnaval gaan vieren in feestzaal De Koestal”, zegt zijn zus Carol Rutten. “Vandaaruit is hij te voet vertrokken naar zijn auto die een stuk verder stond.” Tijdens die wandeling werd hij in de Voerenstraat langs achter aangereden door een zwarte Volkswagen Tiguan. Een voorbijganger, een brandweerman, vond Xavier een half uur later op de oprit van een woning. Hulp kon niet meer baten. “Xavier heeft door de klap wellicht zijn nek gebroken”, zegt Carol Rutten. “Onze enige troost is dat hij niet geleden heeft.”

Bestelwagen

Ook de dader, F.S. (33) uit ’s-Gravenvoeren, vierde maandagavond carnaval in feestzaal De Koestal en café ’t Duvelke in Moelingen. Vermoedelijk was hij met zijn zwarte VW Tiguan op weg naar huis toen hij Xavier aanreed en vluchtmisdrijf pleegde.

“Ik hoorde een doffe slag en ben even buiten gaan kijken, maar op straat was niets te zien”, zegt Roger Wolfs, die tegenover de plaats van het ongeval woont. “Ook het slachtoffer heb ik niet zien liggen. Het huis waarvoor hij lag, is niet bewoond en op die plek was alles donker. Wel zag ik even later een witte bestelwagen op de plaats van het ongeval.”

F.S. besefte blijkbaar dat hij iets geraakt had, want hij reed met zijn zwaar beschadigde VW naar huis en keerde nadien met zijn witte bestelwagen terug naar de plaats van het ongeval. Die bestelwagen gebruikt hij voor zijn werk, S. is zelfstandig voeger. Nadien reed hij opnieuw met de bestelwagen naar huis en keerde met zijn VW terug naar Moelingen, waar hij de auto achterliet aan het Kerkplein, tegenover café ’t Duvelke.

Gedronken

De politie had intussen brokstukken gevonden op de plaats van het ongeval in de Voerenstraat. Die wezen in de richting van een zwarte VW Tiguan.

Agenten zagen kort na middernacht de beschadigde auto bij het Kerkplein staan. Rond 1 uur klopten ze aan bij F.S., een vader van twee jonge kinderen, bij zijn woning in ’s-Gravenvoeren. De man werd meteen in de boeien geslagen. Hij zou ook een positieve ademtest hebben afgelegd.

Gisterenmiddag werd F.S. aangehouden en overgebracht naar de gevangenis van Hasselt. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval met vluchtmisdrijf loopt nog volop. Zo wordt nog nagegaan wat er zich precies voor, tijdens en na het ongeval heeft afgespeeld. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoeveel de bestuurder gedronken had op het tijdstip van het ongeval, omdat hij pas vier uur na de feiten is opgepakt. Ook moet nog duidelijk worden of hij zich ervan bewust was dat hij een persoon heeft aangereden. En of hij de aangereden man heeft opgemerkt toen hij terugkeerde naar de plaats van het ongeval.

Getuigen van het ongeval wordt gevraagd zich te melden bij de politie van Voeren op het nummer 04/381.99.99.