BELGA/GERON

Studentenraad Antwerps Conservatorium: "Geval grensoverschrijdend gedrag was geen alleenstaand incident"

De studentenraad van het conservatorium in Antwerpen roept de school op om structurele veranderingen aan te brengen en daadkracht te tonen. Dat doen de studenten naar aanleiding van het geval van grensoverschrijdend gedrag van een docent vorige week. "Dit was zeker geen alleenstaand geval", zegt Dries Meerts, bestuurder Studentenraad Conservatorium Antwerpen.

De docent die zich bezondigde aan grensoverschrijdend gedrag werd eerder deze week door het conservatorium ontslagen. De "School of Arts Studentenraad Koninklijk Conservatorium Antwerpen" vindt dat de school daarmee goed heeft gehandeld, maar vraagt in een open brief om structurele veranderingen. 

Schoolhoofd Stefaan De Ruyck schreef in een mededeling naar de studenten dat het om een alleenstaand geval ging, maar dat wordt door verschillende studenten tegengesproken. "We zijn als studentenraad overtuigd dat we allesbehalve van een geïsoleerd incident kunnen spreken", schrijft de raad in de open brief. "Het is niet omdat iets intern blijft, dat het niet is gebeurd. Het is niet omdat iets verzwegen wordt, dat het niet is gebeurd. Het is niet omdat een situatie draaglijk lijkt, dat het geen grensoverschrijdend gedrag is. Het is pijnlijk voor (oud-)studenten die slachtoffer werden van grensoverschrijdend gedrag om dit soort statement te lezen. Elk incident is er één te veel."

We vragen om een correcte behandeling van elke klacht, onafhankelijk van positie, anciënniteit, talent, reputatie of statuut van de betrokken personen.

Studentenraad School of Arts

"Ook wij hebben een heleboel verhalen binnengekregen van (ex-)studenten over grensoverschrijdend gedrag", zegt Dries Meerts, bestuurder Studentenraad Conservatorium Antwerpen bij Radio 2 Antwerpen. "We vragen dan ook om een harde lijn aan te houden als er incidenten gemeld worden, waarbij er niet gekeken wordt naar de talenten, positie of aanzien van de betrokken persoon. We willen duidelijke en onafhankelijke procedures om meldingen af te handelen, zodat studenten geen schrik hoeven te hebben voor hun verdere carrière als ze gevallen van wangedrag willen melden"

"We reiken de hand naar het conservatorium en alle personen die op onze mooie campus studeren en werken", sluit de raad de brief af. "Samen willen we bouwen aan een betere preventie, rechtvaardige en daadkrachtige procedures en systemen. We roepen op om structurele veranderingen te bewerkstelligen en daadkracht te tonen."

Meest gelezen