©  via REUTERS

Rusland verzamelt grootste troepenmacht sinds WOII: wat gebeurde er vrijdag in Oekraïne?

Om sneller te kunnen ingrijpen bij een Russische invasie in Oekraïne, besliste de NAVO vrijdagavond dat de snelle interventiemacht binnen de 7 in plaats van 30 dagen moet kunnen worden ingezet. Intussen verzamelde Rusland de grootste troepenmacht sinds de Tweede Wereldoorlog aan de Oekraïense grens. Uit nieuwe gebeurtenissen vrijdag lijkt de kans op een gewapend conflict tussen Rusland en het Westen almaar toe te nemen. Wat gebeurde er vrijdag?

dvt
Bron: BBC

Amerika en Oekraïne beschuldigen Rusland er intussen van een militaire crisis te willen uitlokken in het oosten van Oekraïne. Die zouden de Russen volgens hen willen aanwenden om de invasie in gang te zetten.

Pro-Russische rebellen evacueerden alle Russisch-sprekende Oekraïners uit de regio. Daarmee wekken ze de indruk dat Oekraïne een aanval plant op de gebieden waar de rebellen actief zijn. Oekraïne ontkent deze beschuldigingen.

Het Verenigd Koninkrijk verhuisde tijdelijk zijn ambassade van hoofdstad Kiev naar Lviv in het westen van Oekraïne.

Rusland bouwde zijn troepenmacht aan de grens met Oekraïne nog verder uit tot 190.000 manschappen. De NAVO benadrukt dat de spanning blijft toenemen en Rusland de grootste troepenmacht heeft verzameld sinds de Tweede Wereldoorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER