Schade die Eunice aanbracht, is enorm

Wat voorspeld was, is ook uitgekomen. De ravage die storm Eunice aanbracht was enorm. Intussen wordt de schade hersteld al vraagt de brandweer nog wat geduld te hebben. De storm kostte in ons land het leven aan twee personen.

bbd

Het blijft het hele weekend nog hard waaien tot 80 of 90 km/U. Maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de pieken van vrijdag, die tot 167 km/u gingen. Toch bleef het KMI code oranje hanteren en niet rood.

Intussen rijden de treinen weer zo goed als normaal en wordt her en der nog de schade opgemeten en hersteld. De brandweer vraagt evenwel nog wat geduld te hebben want in vele regio’s is er een wachtlijst en worden de ernstigste/dringendste gevallen eerst aangepakt.

Oostende. ©  Jeffrey Roos

Zo kreeg de zone Westhoek al meer dan 900 oproepen voor stormschade. Hiervan stonden vrijdagavond volgens woordvoerder Kristof Louagie nog zo’n 500 interventies in wacht.

Uiteindelijk vielen er in ons land twee doden te betreuren. Een Engelsman van 79 jaar die op een boot woont in de jachthaven van Ieper, was er in het water beland, vermoedelijk door de hevige wind. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De man werd gereanimeerd op de boot en werd daarna in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

 ©  reuters

De man in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem die vrijdag levensgevaarlijk gewond geraakte toen hij weggewaaide zonnepanelen op zijn hoofd kreeg, is zaterdag aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen zaterdag.

In Menen werd een 18-jarige jogger in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. De persoon was aan het joggen, samen met zijn moeder, toen een zijtak van een boom door de felle wind afbrak. Die tak viel boven op de tiener.

Ook in het buitenland liet het stormweer een spoor van vernieling na, met minstens vijftien overlijdens in totaal. In buurland Nederland kwamen vier mensen om het leven. Drie van hen overleden door omvallende bomen, een vierde was een automobilist die tegen een omgevallen boom knalde.

In het Verenigd Koninkrijk ging Eunice het felst tekeer. Ook daar zijn minstens vier overlijdens te betreuren. Het gaat om een man die met zijn wagen tegen een omgevallen boom reed, een andere automobilist kreeg puin door zijn voorruit en overleefde dat niet en een vrouw, een dertiger, kwam om toen een boom op haar auto viel. De vierde was een Ierse man die ter hulp wilde schieten toen een boom was omgewaaid en daardoor zelf in gevaar kwam en overleed.

Verder zijn er nog minstens twee mensen omgekomen in Duitsland. Ook daar reed een bestuurder met zijn auto tegen een boom. Het andere overlijden kwam er door een felle rukwind die een wagen met een man erin deed kantelen. De bestuurder overleed ter plaatse.

Wales. ©  AFP