Biden “overtuigd” dat Poetin beslist heeft om Oekraïne binnen te vallen

De Amerikaanse president Joe Biden is ervan overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin de beslissing genomen heeft om in de komende dagen Oekraïne binnen te vallen. Hij staat daarin niet alleen: de conservatieve Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) meent dat de inval in de komende uren al zal gebeuren omdat de Oekraïense president tijdelijk niet in het land zal zijn.

Bron: BELGA

LEES OOK. Amerikaanse defensieminister: “Poetin verantwoordelijk voor het lijden en de opofferingen door mogelijke oorlog”

Een Russische aanval kan volgens Biden “in de komende dagen” plaatsvinden. Hij beschuldigt Rusland er ook van om “een valse rechtvaardiging” te creëren voor een oorlog tegen Oekraïne. De Amerikaanse president benadrukt evenwel dat het nog niet te laat is om tot een diplomatieke oplossing te komen.

“Ik ben ervan overtuigd dat hij (president Poetin, nvdr) de beslissing genomen heeft. We hebben redenen om dat te geloven. We denken dat ze Kiev zullen aanvallen, een stad met 2,8 miljoen onschuldige mensen”, aldus Biden.

 ©  belga

Desinformatie

Biden beschuldigt Moskou van het voeren van een desinformatiecampagne, onder meer door Kiev ervan te beschuldigen een aanval op Rusland te plannen, om zo een voorwendsel te vinden om zijn buurland binnen te vallen. “Er is gewoon geen bewijs om deze beweringen te ondersteunen en het is absoluut niet logisch om te denken dat Oekraïne dit in een al jaren aanslepend conflict zou doen op een moment dat er 150.000 Russische soldaten verzameld zijn aan zijn grens”, aldus Biden.

“Al deze gebeurtenissen komen overeen met een scenario dat Rusland in het verleden ook al gebruikt heeft, namelijk het creëren van een valse rechtvaardiging om op te treden tegen Oekraïne”, aldus de Amerikaanse president. “Als Rusland zijn plannen uitvoert, zal het verantwoordelijk zijn voor een catastrofale en nutteloze oorlog.”

Niet te laat

Ondanks een steeds meer gespannen situatie, is “het nog niet te laat”, benadrukt Biden. De Amerikaanse president bevestigde dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag in Europa zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zal ontmoeten, in de hoop om de situatie te ontmijnen.

Maar als Rusland tegen die tijd Oekraïne al zou binnenvallen, dan “zal het de deur naar diplomatie dichtgesmeten hebben”, waarschuwde Biden.

Zelenski weg

Biden vroeg zich tot slot ook nog af of het verstandig is van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om momenteel zijn land te verlaten om naar een internationale conferentie te gaan. “In de zoektocht naar een diplomatieke uitkomst is dat misschien niet de meest wijze optie, maar het is aan hem om die beslissing te nemen”, aldus Biden.

Zelenski is zaterdag in München, om daar op een internationaal congres over veiligheid een toespraak te geven. Dat zal rond 15.30 uur gebeuren. En net daarom denkt het Institute for the Study of War (ISW), een conservatieve Amerikaanse denktank, dat de Russische inval zaterdag al zal gebeuren. “Zijn afwezigheid zal zijn vermogen om een reactie te coördineren op een Russische aanval verlagen, en creëert gunstigere omstandigheden voor een Russische poging tot staatsgreep”, staat te lezen op de website van de denktank.

Daarnaast ziet de denktank in de agenda van Vladimir Poetin, waarin voor vandaag staat dat hij nucleaire oefeningen zal overschouwen, een aanwijzing dat hij zijn inval plant. Die oefening volgt hij in het hart van de Russische Defensie, ook dé plaats waar hij moet zijn om een inval in goede banen te leiden.

Het nodige voorbehoud is wel op zijn plaats: concrete bewijzen dat er zaterdag een inval komt, zijn er niet. Het blijft om aannames gaan.

LEES OOK. Spanningen lopen weer hoog op: “Het is heel waarschijnlijk dat Rusland binnenvalt in Oekraïne”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER