CHECK - Neen, QR-codescanners op bankautomaten controleren jouw vaccinatiestatus niet

Op Twitter en in verschillende Facebookgroepen gaat een foto rond van een vermeende Brusselse bankautomaat met QR-codescanner. In het bericht wordt beweerd dat ook banken voortaan het Covid Safe Ticket of de Europese Green Pass vragen voor je geld kan afhalen. Dat klopt niet. Het QR-systeem bestaat al langer om via je bankapp contactloos geld af te halen. Het is bovendien niet eens duidelijk of het wel om een foto van een bankautomaat gaat. 

"Digitale controle over jou als burger en jouw geld", schrijft een Twitteraar bij de foto van een bankautomaat die in Brussel zou staan. Onder de gleuf waar je bankkaart normaal gezien in moet, is ook een scanner te zien, daarboven de woorden "QR code". Al meer dan honderd keer werd de originele tweet gedeeld. De foto gaat ook Europa rond. Verschillende Italiaanse Twitteraars hebben het over het prototype  van een nieuwe bankautomaat die de green pass, het digitaal Europees coronacertificaat, zou controleren. Het Italiaanse magazine Giornalettismo kon die bewering in een factcheck al ontkrachten en stelt zelfs dat het niet om een bankautomaat, maar een betaalautomaat aan tankstations gaat.

Onze redactie kan niet met zekerheid zeggen dat het om een betaalterminal gaat, dan wel om een bankautomaat die bovendien nog eens in Brussel zou staan. Het beeld dat op het internet rondgaat, lijkt evenwel zeer sterk op een nieuw model betaalterminal dat het Italiaans petroleumbedrijf Eni in mei introduceerde. 

Vorig jaar ging ook al een soortgelijk beeld rond van een bankautomaat in Frankrijk, die na onderzoek van persagentschap DPA  in Zwitserland bleek te staan. 

Beide foto's wekken voor sommige mensen de indruk dat het gaat om  controlemechanismen om de QR-code op je CovidSafe-app te checken, zoals dat bijvoorbeeld in de horeca of bij evenementen gebeurt. Ze vermelden daarbij ook vaak de bovengenoemde Green Pass

Indianenverhaal

Maar die vrees blijkt ongegrond. In werkelijkheid gaat het om een systeem om contactloos geld af te halen. Al sinds 2013 gebruiken enkele Amerikaanse banken de techniek voor geldopnames. Ook bij ons bestaat het systeem al een tijd. Bij KBC kan je al bijna acht jaar contactloos geld afhalen

Dat bevestigt ook Stef Leunens, woordvoerder van KBC. "Een indianenverhaal", noemt hij de insinuatie dat het om een aan het coronabeleid gelinkte scanner gaat. "Als er al een link met de pandemie is, dan is het dat meer mensen contactloos geld afhalen omdat het hygiënischer is. Zo moet je via het QR-systeem de knopjes op de automaat niet meer aanraken." 

Vrij voor iedereen

Leunens zegt dat hun bankapp een code aanmaakt, die via de scanner vervolgens opnieuw een link legt met de KBC mobile-app. Het is die verkorte route naar een link die trouwens aan de basis ligt van QR-codes. 

QR staat voor quick response en is eigenlijk niet veel meer dan een digitale binnenweg naar een achterliggende link, zoals een website of een applicatie. De coronapandemie mag het gebruik dan wel wijdverspreid hebben gemaakt, de technologie is helemaal niet nieuw. Het Japanse bedrijf Denso ontwikkelde het QR-systeem al in 1994. Het oefende daarna haar patentrecht niet uit, waardoor vrijwel iedereen met een smartphone met de techniek aan de slag kan. 

Conclusie

  • Het QR-systeem wordt gebruikt om contactloos geld af te halen.
  • De code wordt gekoppeld aan je bankapp, niet aan je CovidSafe-app of Europees coronacertificaat (Green Pass).
  • Banken gebruiken de technologie al langer. KBC begon er in 2014 al mee.
  • Er is geen zekerheid of het om een Brusselse bankautomaat gaat. Mogelijk is het een nieuwe, contactloze betaalterminal van een tankstation. 
  • Wij beoordelen de claim dat je Covid Safe Ticket of de Europese Green Pass gevraagd wordt voor je geld kan afhalen dan ook als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
 
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen