© Photo News

© jvw

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

N-VA heeft plan om energie goedkoper te maken: “Wie gelooft dat nu?”

Andries Gryffroy, de energiespecialist van N-VA, heeft een plan klaar dat een gezin met een gemiddeld stroomverbruik voor elektriciteit en aardgas 115 euro per jaar kan besparen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Een van zijn maatregelen is paradoxaal genoeg een nieuwe heffing. “Haal alle verborgen taksen uit de energiefactuur en beschouw die als één heffing”, zegt Gryffroy. “In je energiefactuur betaal je op die kost nog 21 procent btw, bij een heffing valt die weg.”

Voor een gemiddeld gezin dat elektriciteit en gas verbruikt, komt dat neer op een besparing van 50 euro per jaar. Wie alleen elektriciteit heeft, is zo nog altijd 40 euro goedkoper af.

Daarnaast willen de Vlaams-nationalisten van netbeheerders Infrax en Eandis één bedrijf maken. Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. “Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen.

Voor gezinnen met een gemiddeld verbruik zou zo’n samensmelting van Eandis en Infrax een besparing van 65 euro per jaar betekenen. De elektriciteitsfactuur wordt zo 25 euro per jaar goedkoper, de aardgasrekening daalt 40 euro.

© BELGA

“Onhoudbaar”

Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) reageert kritisch op het voorstel. “Nergens is het verschil tussen woorden en daden groter. N-VA stelt een prijsdaling voor,maar het afgelopen jaar is de prijs van elektriciteit met nog eens 21,2 procent gestegen, een zware dobber die extra doorweegt bij elk werkend gezin. Sinds de start van deze legislatuur is de factuur voor een gemiddeld gezin gestegen met ongeveer 400 euro. Dat is onhoudbaar.”

“Elk voorstel om de energiefactuur opnieuw betaalbaar te maken is welkom. Het klinkt alleen nogal ongeloofwaardig als het van een partij komt die de afgelopen drie jaar elke kans heeft aangegrepen om de facturen te verhogen: de btw is verhoogd naar 21 procent, gratis stroom is afgeschaft, er is een onrechtvaardige turteltaks ingevoerd en er is een extra vennootschapsbelasting ingevoerd.”

Het parlementslid uit Hasselt pleit voor een verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent. “Op deze manier wordt elektriciteit als een basisproduct belast. Dat is eenvoudig en snel in te voeren.”

Vestzak/broekzak

Ook Groen heeft twijfels. “We juichen elk initiatief toe dat kan leiden tot de verlaging van de factuur, maar N-VA vertelt niet waar men daarvoor federaal het geld gaat halen. Dit lijkt op een vestzak-broekzakoperatie op de kap van de gewone Vlaming”, vindt Vlaams parlementslid Johan Danen, die N-VA oproept het groene wetsvoorstel over de fusie van beide energie-intercommunales te steunen.

Danen is sceptisch over de budgettaire impact van de voorgestelde maatregel: “Waar gaat N-VA dat geld halen? Federaal is er al een eindeloos gat in de begroting.” In plaats daarvan stelt Danen voor de biomassacentrale in Langerlo te sluiten. “Niemand zit op die biomassacentrale te wachten. Met de helft van het geld kunnen we echte hernieuwbare energie produceren, en kunnen we zo structureel de energiefactuur verlagen”, stel hij.

Groen is verheugd dat N-VA nu ook pleit voor een fusie van de energie-intercommunales. “Volgende week dienen we ons decreet in dat die fusie op gang moet trekken. We rekenen op steun van de collega’s van N-VA, om die eerste belangrijke stap te zetten. Dan kan N-VA meteen laten zien dat het hen menens is”, besluit Danen.

"Oppositievoorstel zorgt voor 700 miljoen minder btw-inkomsten, N-VA-voorstel 100"

Het voorstel om de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent te brengen, slaat een gat van 700 miljoen euro in de btw-opbrengsten. Het N-VA voorstel kost slechts 100 miljoen euro. Dat zegt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy in een reactie op de kritiek van sp.a en Groen op zijn voorstel. "Mijn systeem is ook niet nieuw, het wordt al lang door Wallonië toegepast", voegt de N-VA'er er nog aan toe.Gryffroy lanceerde een plan dat een gezin met een gemiddeld stroomverbruik voor elektriciteit en aardgas 115 euro per jaar kan besparen. Hij wil alle verborgen taksen vervangen door één heffing, waarvoor geen 21 procent btw betaald moet worden. Ook wil hij Eandis en Infrax doen samensmelten.Gryffroy benadrukt dat hij een fusie van de werkmaatschappijen Eandis en Infrax nastreeft, terwijl het voorstel van Groen uit 2013 de fusie van alle distributienetwerkbeheerders beoogt. Dat laatste zal volgens de N-VA'er slechts tot een kleine besparing leiden omdat die distributienetwerkbeheerders de eigenlijke werking hebben doorgeschoven naar Eandis en Infrax. Indien die twee structuren samengebracht worden, kunnen er wel grote besparingen worden gerealiseerd. Volgens een interne studie zou het om 150 miljoen euro kunnen gaan, stelt hij. Bovendien veronderstelt een fusie van de distributienetwerkbeheerders ook dat er één tarief wordt gehanteerd, wat onlangs nog een onoverkomelijk probleem bleek toen een Chinese investeerder in het kapitaal van Eandis wilde stappen.Andries Gryffroy merkt tot slot nog op dat de verlaging van de btw op elektriciteit tot 6 procent ook voor het volledige Belgische grondgebied zal moeten gelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER