Weinig volk op de dijk in Oostende

Franklin raast van west naar oost over het land, maar ergste lijkt achter de rug: inmiddels overal stormcode geel

Storm Franklin trekt in een sneltempo van west naar oost over ons land. Het KMI had stormcode oranje afgekondigd voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen, maar intussen is dat weer afgeschaald naar geel. Op het meetpunt Westhinder in de Belgische Noordzee is vanavond 9 beaufort gemeten, wat van Franklin een Belgische storm maakt. Aan de kust en langs de Zeeschelde moeten ze ook rekening houden met stormtij.

Wat betekent code oranje?

Met code oranje waarschuwt het KMI voor zeer veel wind waarbij (belangrijke) schade of overlast op grotere schaal mogelijk is en het verkeer ernstige hinder kan ondervinden. "Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op", aldus de waarschuwing.

Code oranje was afgekondigd voor de kuststreek, maar later ook voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen. Elders geldt code geel. De waarschuwingscode oranje geldt tot na middernacht, daarna wordt het ook in de "oranje" provincies opnieuw code geel.

"Meerdere modellen zijn pessimistischer geworden voor het binnenland", meldde KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. "We plaatsen enkele provincies in oranje. Maar ook in de gele gebieden kunnen plaatselijk zeer zware maar kortdurende windstoten voorkomen laat vanavond en begin van de nacht."

"De gebruikelijke maatregelen gelden hier aan de kust", zegt VRT-journalist Tijs Mauroo vanuit Oostende in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het Crisiscentrum roept op om tijdens de storm zoveel mogelijk binnen te blijven. 

Hier en daar zijn er berichten over lichte stormschade. In Ruisbroek is er een boom omgewaaid op de Buitenring rond Brussel. Franklin gaat ook gepaard met heel wat regen. 

In Deinze verloopt het treinverkeer moeilijk omdat een deel van het dak van het station is weggewaaid. "Wie vanavond nog met de trein moet vertrekken vanuit Deinze zoekt best een andere oplossing", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "De sporen 4 en 5 liggen al stil. De andere treinen worden mogelijks omgeleid wegens losliggende roofing op het dak van het perron."

Foto: Jurgen Eeckhout

Ook aan Antwerpen gaat Franklin niet onopgemerkt voorbij. 

Onweer en stevige rukwinden in Antwerpen, vanavond laat.

Videospeler inladen...

Het noodnummer 1722 is al sinds 15 februari actief en blijft dit ook voor de storm Franklin. Je kan bij het noodnummer terecht voor brandweerbijstand bij stormschade, wanneer er geen levens in gevaar zijn. Je kan het noodnummer op twee manieren bereiken: 

  • Online via het e-loket op www.1722.be
  • Telefonisch via het nummer 1722

Het noodnummer 112 moet vrijgehouden worden voor personen in levensgevaar. 

Wat met het openbaar vervoer?

Net als bij storm Eunice zal Franklin gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. De kusttram van De Lijn rijdt vanaf 18 uur vanavond al niet meer rijden tussen Oostende en Westende, omdat er door de zware rukwinden zand op de sporen terecht kan komen. Er worden vervangbussen ingelegd. Ook morgen zal de kusttram tussen die twee badplaatsen onderbroken zijn. In Gent rijden de stadsbussen onregelmatig.

Voor de treinen is er een snelheidsbeperking tot 80 kilometer per uur in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen, meldt spoorwegbeheerder Infrabel. De snelheidsbeperking geldt tot het einde van de treindienst van vandaag. Tot nader order blijven de treinen in principe wel rijden, al zijn er hier en daar wel al onderbrekingen geweest.

Voor morgen zijn er nog geen beslissingen genomen, maar treinreizigers houden er best rekening mee dat er ook dan problemen kunnen zijn, laat Infrabel-woordvoerder Fréderic Petit weten. Bij de doortocht van storm Eunice eerder deze week kreeg Infrabel een storm van kritiek over zich heen, omdat de beheerder van het spoor pas in de loop van de ochtend had beslist dat een groot deel van het treinverkeer die dag zou onderbroken worden.

Voorzorgsmaatregelen

In Blankenberge nemen ze het zekere voor het onzekere, zegt burgemeester Björn Prasse (Open VLD). "Vanmiddag om 12 uur sluiten we de lage wandeling rondom de jachthaven af. Ook de pier en de strekdammen die in zee lopen zullen niet toegankelijk zijn. Ook in het centrum houden we een straat afgesloten waar op een werf een muur niet helemaal stabiel was."

Hij raadt ook af om later op de avond richting de dijk of de zee te trekken. "We verwachten pieken in de windsterkte tot 11 Beaufort, dus misschien is het beter om daar weg te blijven." Ook Bart Tommelein, burgemeester van Oostende (Open VLD), benadrukt dat het niet verstandig is om nu naar het strand te gaan. "We hebben vrijdag gezien dat veel mensen dat toch doen, maar het is gevaarlijk. We raden dat af, want onze hulpdiensten hebben de handen meer dan vol. Neem dus geen extra risico's, en heb wat geduld als je de hulpdiensten probeert te bereiken." 

Onze mensen van de technische dienst en de brandweer staan standby. We volgen alles nauw op

Geert Vanden Broucke (CD&V), burgemeester van Nieuwpoort

Ook in Nieuwpoort nemen ze dezelfde maatregelen als vorige vrijdag, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). "We sluiten het staketsel af, sluiten de parken en raden mensen af om op de zeedijk te lopen. Onze mensen van de technische dienst en de brandweer staan standby. We volgen alles nauw op."

In Oostende heeft de veiligheidcel ook afgesproken om dezelfde maatregelen te nemen als vrijdag bij storm Eunice. "Maar we zijn ook bezorgd over de waterstand: die kan door de combinatie van hoogtij en rukwinden tot 5,70 meter komen", zegt burgemeester Bart Tommelein. "Geen paniek, maar we zijn op onze hoede en houden alles in de gaten. We verwachten met de rukwinden tot 125 km/u opnieuw veel werk voor onze hulpdiensten, met materiële schade aan daken. Hopelijk blijven de meldingen over lichamelijke schade uit." 

Er komt extra materiaal van brandweerkorpsen uit het binnenland richting de kust

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende

"We nemen ook enkele maatregelen om wateroverlast te voorkomen", zegt Tommelein. "De strekdammen worden afgesloten, de basculebrug in de haven wordt verzwaard, en er komen schotten op de visserskaai, om te vermijden dat het water de stad in stroomt."

Er wordt vanuit het binnenland ook extra brandweermateriaal richting de kust gevoerd. "We krijgen hier aan de middenkust veel oproepen over problemen aan daken. Daarvoor zijn er hoge ladderwagens nodig, en daar hebben we er te weinig van", zegt Tommelein. "Het zou kunnen dat er in de loop van de avond nog extra materiaal wordt geleverd van korpsen uit het binnenland."

Op- en afvaartverbod aan de kust

Naast de preventieve maatregelen tegen wateroverlast aan de kust is er sinds deze namiddag 16 uur ingegrepen op de scheepvaart. "Er geldt een algemeen op- en afvaartverbod voor alle scheepvaart. Dat betekent dat alle vaartuigen in de havens moeten blijven, of op zee moeten blijven in het ankergebied. Ook de veerdiensten varen hier niet uit, allemaal uit voorzorg", zegt Steve Timmermans van het Agentschap maritieme dienstverlening en kust.

Timmermans benadrukt dat Franklin aan de kust vrij goed op storm Eunice zal lijken, qua windsnelheden. "Nu komt daar nog een verhoogde waterstand bij, en daarom nemen we die extra maatregelen. Zowel naar de kust als naar de scheepvaart toe willen we geen enkel risico lopen", klinkt het. 

Waarin verschilt storm Franklin van storm Eunice?

"De windsnelheden zijn vergelijkbaar", zegt weerman Bram Verbruggen. "Maar de windrichting verschilt wel. Eunice had een zuid-westelijke tot westelijke richting, terwijl Franklin vanuit het westen tot het noordwesten komt. Dat wil dan zeggen dat een ander deel van jouw dak meer wind zal vangen."

Ook anders is het weer dat ermee gepaard gaat. "Eunice was redelijk zonnig, maar bij Franklin verwachten we veel en intense regen. Tijdens die felle buien kunnen we ook de felste rukwinden verwachten."

Hoe bereid je jezelf best voor op deze nieuwe storm? "Binnen zit je goed", benadrukt Verbruggen. "Leg vast wat kan gaan vliegen. De fiets zou ik morgenochtend niet nemen. En ik verwacht morgen ook wat problemen met de ochtendspits."

Bekijk hier de toelichting over storm Franklin van onze weerman, Bram Verbruggen, in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Waterkeringspoorten gesloten in Antwerpen

In Antwerpen gaan de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien vanavond dicht, omdat morgenochtend en misschien ook morgenavond stormtij wordt verwacht. De laatste poorten sluiten vanavond om 22 uur, en blijven zeker tot 21 uur maandagavond dicht.

De poort aan het Steenplein zal morgen in de loop van de dag open zijn tussen de twee hoge getijden om het Steen, het veer of de Waterbus te bereiken. Vanaf 16 uur gaan de poorten dan weer dicht. Op de Scheldekaaien geldt een parkeerverbod vanaf 22 uur tot maandagavond 21 uur.

Een keten van overstromingsgebieden kan in werking treden, in combinatie met de overloopdijken moet dat overstromingen vermijden.

Carolien Peelaerts, de Vlaamse Waterweg

"We verwachten stormtij, door een combinatie van het springtij op de getijdenrivieren, stormweer en hoogwaterstanden, dus er kan een keten van 16 overstromingsgebieden langs de Schelde en haar zijrivieren in werking treden. Daarnaast worden de overloopdijken preventief afgesloten: een combinatie van beide moet overstromingen vermijden", zegt Carolien Peelaerts, van de Vlaamse Waterweg.

Of dat gevolgen zal hebben voor het scheepvaartverkeer valt moeilijk te voorspellen. "De wind zal daarin de bepalende factor zijn, en die laat zich moeilijk exact voorspellen", zegt Peelaerts. "Als de waterstanden morgen effectief hoog blijken, dan komt er misschien een lokaal scheepvaartverbod, om extra golfslag op de dijken te vermijden."

Franklin lijkt voorlopig meer problemen in Nederland te veroorzaken. Daar zijn er verschillende berichten over omgevallen bomen. In Rotterdam bijvoorbeeld is het metroverkeer op één lijn tijdelijk onderbroken geweest omdat er een boom op de sporen was gevallen. In Hilversum moest het treinverkeer een tijdje worden stilgelegd omdat een deel van het stationsdak dreigde los te komen.

Nog in de buurt van Rotterdam is de A20-autosnelweg een tijdje volledig afgesloten in beide richtingen door wateroverlast. 

Welk weer zit er de komende uren aan te komen?

Vanavond en vannacht trekt een actief koufront vanaf de kust door het land, met felle regen of buien en mogelijk zware windvlagen. Achter de storing wordt het wisselend bewolkt met nog fikse buien die in de Hoge Ardennen onder de vorm van (smeltende) sneeuw vallen. De buien kunnen ook gepaard gaan met korrelhagel en onweer.  

De wind waait in het binnenland vrij krachtig tot krachtig en aan zee zeer krachtig tot stormachtig uit zuidwest, ruimend naar west. Hou rekening met rukwinden tussen 90 en 110 km/u in het binnenland, aan de kust in het slechtste geval tot 125 km/u. 

En welk weer krijgen we de komende dagen?

Maandag wordt het, door een nieuwe stormdepressie boven de Noordzee, onstabiel en onstuimig met afwisselend opklaringen en buien. De buien kunnen soms intens zijn met kans op korrelhagel en mogelijk een onweer. In de Ardennen en vooral in de Hoge Venen kan er sneeuw vallen. De maxima liggen tussen 2 à 3 graden in de Hoge Venen en 9 à 10 graden in Vlaanderen. 

De wind wordt in het binnenland vrij krachtig tot krachtig en aan zee zeer krachtig tot stormachtig. De rukwinden lopen op tussen 80 en 100 km/u of nog wat meer aan zee en tijdens de felste buien.

Dinsdag begint de dag op de meeste plaatsen met opklaringen. In de loop van de dag trekt een storing vanaf het westen door het land en wordt het geleidelijk zwaarbewolkt met in de namiddag regen. De maxima liggen tussen 4 à 5 graden in de Hoge Ardennen en 9 à 10 graden in Vlaanderen. De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot soms zeer krachtig.

Woensdag gaat de wind dan wat meer liggen en wordt het wellicht droog en overwegend zonnig, "maar donderdag en vrijdag verwachten we nog een paar regenzones en wat meer wind", zegt Deboosere. "We maken pas volgend weekend een zachte, rustige, vrij zonnige en droge landing."

Meest gelezen