Sofagate 2.0: Von der Leyen opnieuw genegeerd bij begroeting, Michel reageert niet

Tijdens een begroetingsmoment op de EU-Afrika-top in Brussel werd Commissievoorzitter Von der Leyen genegeerd door de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken. Het incident doet denken aan ‘Sofagate’, een gelijkaardig voorval met de Turkse president Erdogan vorig jaar. Net als toen, stond Charles Michel erbij en keek hij ernaar. Frans president Macron greep wel in.

Commissievoorzitter Von der Leyen, Europees president Michel en Frans president Macron ontvingen op de top in Brussel afgevaardigden van de verschillende Afrikaanse landen. De minister van Buitenlandse Zaken van Oeganda,Yoweri Museveni, liep Von der Leyen zonder begroeting of erkenning voorbij om Michel en Macron te groeten. De man was niet van plan op zijn stappen terug te keren om de commissievoorzitter de hand te schudden, tot Macron hem erop attent maakte. Een hand kreeg Von der Leyen niet, een begroetend babbeltje wel.

In april van vorig jaar maakte Von der Leyen iets gelijkaardigs mee tijdens een bezoek met Charles Michel aan de Turkse president Erdogan. Bij aankomst van de Europese leiders stonden slechts twee stoelen klaar. Michel ging op de stoel naast Erdogan zitten, terwijl Von der Leyen op een sofa aan de kant van de ruimte moest plaatsnemen. Het incident werd gezien als seksistisch. Michel kreeg kritiek omwille van zijn passieve houding tegenover de vernedering die Von der Leyen moest ondergaan.

LEES OOK. Charles Michel slaapt niet meer na ‘stoelincident’ bij Erdogan

De Europese president gaf in een interview achteraf aan dat hij erg inzat met het incident. Daardoor is de verbazing ditmaal des te groter, want Michel laat het opnieuw gebeuren. De kritiek op de oud-premier laait weer op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER