Een oudere vrouw en een jongen op een bus in Donetsk, wachtend op evacuatie naar Rusland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Zal Rusland "genocide tegen Russen in Oost-Oekraïne" gebruiken als voorwendsel voor aanval?

"Belachelijk", dat zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz over de beschuldigingen van de Russische president Vladimir Poetin dat het Oekraïense leger een "genocide" pleegt op Russischsprekende burgers in het oosten van Oekraïne. De Verenigde Staten waarschuwen al enige tijd dat Moskou wel eens valse verhalen zou kunnen gebruiken als excuus om Oekraïne binnen te vallen. Rusland zelf ontkent dat het zulke plannen heeft. 

Eerder deze week was er een ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Scholz en de Russische president Poetin. Er wordt nog altijd koortsachtig gezocht naar een diplomatieke oplossing voor de spanningen tussen het Westen en Rusland. Maar die gesprekken verlopen intens. Zo nam Poetin het woord "genocide" in de mond om de situatie van de etnische Russen te beschrijven in het oosten van Oekraïne.

Even daarvoor had Poetin uitgehaald naar de NAVO. Hij zei dat het westerse militaire bondgenootschap in 1999 zelf een oorlog was gestart in Europa, toen het Servië bombardeerde. De Duitse bondskanselier Scholz antwoordde daarop dat dat nodig was om een genocide tegen etnische Albanezen in Kosovo te voorkomen. "Wel, in het oosten van Oekraïne gebeurt ook een genocide", was de repliek van Poetin. 

Op de internationale Veiligheidsconferentie vandaag in München kwam Scholz even terug op die uitspraak. "Het is echt, om hier heel duidelijk over te zijn, belachelijk", aldus de Duitse bondskanselier. Meteen kwam er reactie vanuit Moskou. "Dit is onaanvaardbaar", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, melden Russische agentschappen. "Het is niet aan Duitse leiders om grappen te maken over genocidekwesties", klonk het scherp. 

"Humanitaire interventie"

Hoe dan ook zijn de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne overgegaan tot een grote evacuatie van Russischsprekende burgers naar Rusland. Er zouden al 30.000 mensen weggebracht zijn. De verplichte evacuatie zal beelden opleveren van honderdduizenden "vluchtelingen", merkt VRT-Ruslandkenner Jan Balliauw op.

"Gaat Rusland voor een Kosovo-scenario", vraagt Balliauw zich af. "In 1999 bombardeerde de NAVO Servië zonder een mandaat van de Verenigde Naties, na beschuldigingen van etnische zuiveringen in Kosovo en honderdduizenden Albanese vluchtelingen", aldus Balliauw.

De NAVO viel toen de Servische hoofdstad Belgrado aan. Balliauw ziet een parallel met een scenario dat de Verenigde Staten al een tijdje aankondigen, namelijk dat Rusland de Oekraïense hoofdstad zou viseren bij een aanval. "Ook al zijn er geen bewijzen van genocide, Rusland kan dit voor eigen publiek gebruiken als motivering voor een "humanitaire interventie", Net zoals de NAVO in Kosovo", besluit Balliauw.

(lees verder onder tweets)

Spanning te snijden in Oost-Oekraïne

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba bereidt zijn land zich voor "op alle mogelijke scenario's". De Duitse regering roept intussen alle Duitsers op om Oekraïne nu te verlaten. "Een militaire confrontatie is nu elk moment mogelijk". De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schort alle vluchten naar Oekraïne vanaf maandag op tot eind deze maand.

In elk geval is de spanning in Oost-Oekraïne - de conflictzone tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger - te snijden. Volgens de Oekraïense regering zijn parlementsleden en buitenlandse persmensen er onder vuur genomen en moesten ze geëvacueerd worden naar een schuilplaats. Rusland maakt dan weer melding van Oekraïense granaten op Russisch grondgebied. 

BEKIJK - In 2019 maakten we deze terugblik op de 20e verjaardag van de NAVO-bombardementen in voormalig Joegoslavië:

Videospeler inladen...

Meest gelezen