© Thijs Patty

Negen mensen zitten urenlang vast op 37 meter in Plopsaland: attractie blijft voorlopig dicht

De negen mensen die sinds 17 uur vast zaten in de attractie Ride To Happiness op 37 meter hoogte in Plopsaland zijn bevrijd. Pas omstreeks 21 uur kon een eerste poging ondernomen worden om ze te bevrijden met behulp van een kraan. Maar door de hevige wind was dat niet evident. Pas om 23.30 uur was iedereen gered.

ptb, lto, mdd

Omstreeks 17.26 uur werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een vastgelopen attractie in pretpark Plopsaland in De Panne. Het ging om een treintje bestaande uit 4 gondels van de attractie ‘The Ride to Happiness by Tomorowland’. Negen mensen raakten vast op een hoogte van 37 meter. Aanvankelijk werd er van zeven mensen gesproken maar dat cijfer werd later op de avond aangepast door de brandweer. Drie van hen zijn Duitsers van 16, 21 en 23 jaar, aldus vrienden die niet mee op de attractie gingen. Een van de personen kwam uit Nederland, de vijf andere inzittenden waren Vlamingen. Er zat geen enkele inwoner van De Panne bij. Dat liet de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck, zaterdagavond weten.

Een crisiscel werd opgericht om samen met de burgemeester van De Panne de redding te coördineren. Acht ambulances, een Paramedisch Interventie Team en een MUG-team kwamen ter plaatse voor de opvang en de verzorging van de slachtoffers.

Om 21.49 uur werden de eerste twee personen op de begane grond gebracht. De laatste personen zijn uiteindelijk omstreeks 23.30 uur geëvacueerd. Na een medische check-up werden de personen afgevoerd naar ziekenhuizen in Veurne en Oostende met onderkoelingsverschijnselen.

 ©  Thijs Pattyn

Code geel

“De attractie is stilgevallen op een plek, waar je het totaal niet verwacht. Vreemd. We zijn vooral blij dat iedereen goed en wel opnieuw op de grond raakte. Nu moeten we onderzoeken wat de oorzaak was en hoe het kon gebeuren”, reageerde Plopsa-CEO Steve van den Kerkhof zaterdagnacht. “Iedereen dacht meteen aan de wind, maar een dergelijke attractie heeft een windmeter en die gaf aan dat we nog zo’n 25 procent onder de maximale toegelaten windsnelheden. We zetten de grens zelfs scherper dan de attractiebouwer. Dus dat kan het niet geweest zijn. We doen de attractie niet meer open tot we weten wat de oorzaak was. We willen dit geen tweede keer meemaken.”

Het park werd in de vroege avond gesloten. Aan de kust was het zaterdag erg slecht weer, met opnieuw felle wind en veel regen.

“We gaan die mensen uitnodigen om eens goed te komen slapen in het hotel en het park opnieuw te bezoeken. En al dan niet de attractie opnieuw te doen, maar dat mogen ze zelf beslissen. Ik had al contact met de mensen van Tomorrowland en die gaven aan ook nog iets te doen voor hen”, zei van den Kerkhof nog.

 ©  Thijs Pattyn

 ©  Thijs Pattyn

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer