©  BELGA

Gents kinderdagverblijf werd begin februari nog gecontroleerd: “Moest al lang gesloten zijn”

In het kinderdagverblijf in Mariakerke waar een baby een hersentrauma opliep waar ze later aan zou overlijden, was de Zorginspectie nog maar langsgeweest op 3 februari. Aanleiding was een klacht van ouders, onder meer over agressieve reacties van het personeel tegenover de ouders. “De klacht was niet min.”

Hannes Cattebeke

Het verslag van de meest recente controle die de Zorginspectie begin deze maand uitvoerde in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke is nog niet af. Vandaar dat het nog niet was opgenomen in de lijst die openbaar is. De reden voor het bezoek van de inspectie is wel gekend: een klacht bij Kind en Gezin wegens ouders. Daarin is sprake van het niet koel bewaren van borstvoeding, inbakering van de baby tegen de wil van de ouders, flesjes die niet uitgespoeld worden, en verbale agressie van het personeel naar deze ouders. Tussen de ouders en de uitbaatster was er ook een financieel dispuut.

(Lees verder onder de foto)

Het Sloeberhuisje. ©  BELGA

Het is niet duidelijk of het om dezelfde baby gaat van zes maanden oud die vrijdag overleed nadat die op donderdag in de crèche een hersentrauma had opgelopen. De vader van de uitbaatster is intussenaangehouden door de onderzoeksrechtervoor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. De man werkte zelf ook als kinderbegeleider in de crèche. De speurders gaan ervan uit dat het kind overleed aan shakenbabysyndroom. Een autopsie op het slachtoffer moet meer duidelijkheid brengen.

Corona

De voorbije twee jaar waren er in ’t Sloeberhuisje geen controles geweest. Dat had vooral met corona te maken, laat het Agentschap Opgroeien (het vroegere Kind en Gezin) weten. “Onze dossierbeheerder had wel nog contact met het kinderdagverblijf, ook al omdat er geschillen en klachten waren wegens onvriendelijk gedrag tegen de ouders, een afspraak die niet werd nagekomen en de te strikte naleving van de coronamaatregels. Wij gingen daar telkens over in gesprek met de verantwoordelijke”, zegt woordvoerster Nele Wouters van Opgroeien.

Negen inspecties

Voor de inspectie op 3 februari was het geleden van 29 oktober 2019 dat de Zorginspectie langsging in ’t Sloeberhuisje. Tussen 2015 en 2019 waren er negen inspecties. In de verslagen daarvan is er al sprake van flesjes die niet in de koelkast worden bewaard, kinderen met overvolle pampers, gevaarlijke situaties, maar ook van een kind dat thuiskwam met een bloeduitstorting op haar hoofd, een kleine wonde en een afdruk op haar arm.

LEES OOK. “Wat heeft mijn zoontje daar allemaal meegemaakt?” Nieuwe details over kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje schetsen ontluisterend beeld

Het Agentschap Opgroeien bevestigt dat ook de meest recente klacht “niet min” is. “Vandaar dat we ook de opdracht hebben gegeven voor een inspectie”. Ondertussen krijgt ook minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) felle kritiek voor het feit dat een kinderdagverblijf met een dergelijke track record al die jaren open kon blijven. “Ik begrijp dat er eerst geprobeerd wordt om bij te sturen wanneer het ergens verkeerd loopt”, zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit). “Maar als er inbreuken blijven komen, ook al worden die daarna telkens opgelost, moet je veel strenger optreden. Dit kinderdagverblijf had al lang gesloten moeten zijn.”

Volgens Beke is het “vaak niet evident om op basis van woord tegen woord over te gaan tot een sluiting. De inbreuken die werden vastgesteld in deze crèche, werden na tussenkomst van Kind en Gezin vaak opgelost.”

LEES OOK. Waarom ging kinderopvang ’t Sloeberhuisje met zoveel klachten pas dicht na overlijden van baby?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer