AFP or licensors

Canadese politie verdringt boze truckers van bij het parlementsgebouw in Ottawa

In de Canadese hoofdstad Ottawa heeft de politie een grote verkeersas bij het parlementsgebouw vrijgemaakt. Al drie weken lang betogen truckers daar tegen de coronamaatregelen en blokkeren ze de wegen naar het stadscentrum met hun vrachtwagens. De politie heeft zeker 170 betogers van het zogenaamde "vrijheidskonvooi" opgepakt en heeft ook een 30-tal voertuigen in beslag genomen.

De Canadese politie is gisteren gestart met het vrijmaken van de straten van Ottawa. Intussen werden zeker 170 betogers van het zogenaamde "vrijheidskonvooi" opgepakt. Eerder op de dag waren al twee leiders van de betoging gearresteerd.

De politie laat ook weten dat ze "chemische substanties" (pepperspray en flitsgranaten) inzet tegen agressieve betogers. Er werden ook paarden ingezet.

Een aantal demonstranten hebben zich verzet tegen hun arrestatie, zij werden op de grond gegooid en met de handen vastgemaakt op de rug. De politie beschuldigde de betogers er ook van kinderen als schild te gebruiken.Ā 

De politie van Ottawa riep op Twitter nogmaals alle betogers op om te vertrekken. "Iedereen die zich onwettig op het protestterrein bevindt, kan worden gearresteerd", klonk het. Er zijn ook al een 30-tal voertuigen weggesleept.Ā 

"Ga naar huis"

Tijdens een persconferentie verzekerde de politie van Ottawa dat de operatie voortgezet wordt tot alle betogers weg zijn. "We zullen jullie straten teruggeven zoals jullie ze kenden", werd de bevolking van Ottawa beloofd.

De politie is zich ervan bewust dat verschillende groepjes betogers van bij het parlement naar andere delen van het centrum zijn getrokken, maar ook zij zullen verdreven worden, verzekerde de politie.

"Deze operatie is nog altijd bezig en we zullen doorgaan tot ze afgerond is. Daarom roep ik alle betogers op: ga naar huis. Deze bezetting is voorbij."

In Ottawa wordt er sinds eind januariĀ betoogd. Aanleiding van het protest was de ingevoerde vaccinatieplicht voor truckers die uit de VS terugkeerden. Maar het protest groeide uit tot een brede beweging tegen de coronamaatregelen en het beleid van de Canadese premier Justin Trudeau.Ā 

Protest truckers
Protest truckers

Meest gelezen