Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Premier Boris Johnson: "Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945, en dat zal mensenlevens kosten"

"Er zijn aanwijzingen dat Rusland de grootste oorlog in Europa sinds 1945" plant, zegt de Britse premier Boris Johnson in een interview met de Britse openbare omroep BBC. "Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen." Volgens de inlichtingendiensten zal Rusland Oekraïne binnenvallen en de hoofdstad Kiev omsingelen. Johnson vreest dat de invasie vele mensenlevens zal kosten. Ook op de veiligheidsconferentie in München ziet iedereen de situatie "heel somber" in, beaamt Belgisch premier De Croo.

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Wit-Rusland als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

Premier Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten - via de regio Donbas - binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev.

"Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien iets is dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al door de omvang", zei de premier. Mensen moeten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van "jonge Russen", voegde hij eraan toe.

Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland "over de hele wereld zou echoën".

Ook de NAVO verwacht dat Rusland een grootscheepse aanval op Oekraïne gaat uitvoeren.  Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een interview met de Duitse publieke zender ARD. Het risico op een aanval is volgens hem "zeer, zeer groot". Eerder had de Amerikaanse president Biden al gezegd dat de Russische president Poetin heeft beslist om Oekraïne aan te vallen.

Premier De Croo: "Heel somber"

Ook op de veiligheidsconferentie in München is het gevoel dat alle lichten op rood staan. Dat zei premier Alexander De Croo in een gesprek met "De zevende dag" vanuit München. "Iedereen ziet het hier heel somber in dat we naar een groot gewapend conflict gaan in Europa."

Er is de troepenopbouw van de Russen, in tegenstelling tot wat Rusland zelf zegt, er zijn de spanningen in Oost-Oekraïne en er is de propagandacampagne van de Russen, die een inval zou moeten legitimeren, geeft De Croo aan.

Tegelijk blijft iedereen voor dialoog pleiten, ook China, benadrukt De Croo. Maar Europa en de NAVO zullen dat wel op een eensgezinde manier doen, waarschuwde de premier, net als zijn Britse collega. Rusland zal de NAVO niet kunnen uiteen spelen, is de boodschap: "De NAVO is meer levend en meer verenigd dan ooit."

Bekijk het volledige gesprek met premier De Croo in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Charles Michel: "Kunnen niet eeuwig olijftak aanbieden"

De grote vraag is dus nu of Rusland wel een dialoog wil, zegt Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. "We kunnen niet eeuwig een olijftak aanbieden terwijl Rusland rakettesten uitvoert en een troepenmacht blijft opbouwen."

De verklaringen van het Kremlin boden volgens Michel de voorbije dagen "een klein lichtpuntje, maar zijn daden nemen de vorm aan van een voortdurende militaire versterking, met ernstige incidenten in de Donbas". In die regio in het oosten van Oekraïne is het geweld tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger de voorbije dagen fel opgelaaid.

Meest gelezen