Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

BEKIJK - Van Bach tot "Hanne danst": 20 jaar geleden opende het Concertgebouw in Brugge

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat het eerste concert in het toen gloednieuwe Concertgebouw in Brugge plaatsvond. Sindsdien is het opvallende steenrode gebouw een vast adres voor muziek, dans en hedendaagse kunst. Een paar herinneringen uit het VRT-archief, van J. S. Bach tot Goran Bregovic, van Luc Tuymans tot "Hanne danst".

BELUISTER - Artistiek directeur Jeroen Vanacker over de verjaardag van het Concertgebouw in "De ochtend" op Radio 1:

Waar de Bruggelingen tot 20 jaar geleden hun stad vaak moesten verlaten voor concerten en voorstellingen van de bovenste plank, is dat sinds 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was, wel anders. De stad kreeg toen een gloednieuw Concertgebouw. De voorbije twee decennia kwam het kruim van de culturele muziek- en danswereld zelf naar Brugge om op te treden. De twintigste verjaardag gaat dan ook niet zomaar voorbij.Ā Ā Meer over het feestprogramma kun je hier lezen.

Hoogtepunten vanĀ 20 jaar Concertgebouw vind je hier. Ook de VRT volgde de culturele evenementen in Brugge de voorbije twee decennia op de voet. We doken even in het beeldarchief. Te beginnen bij het begin in 2001.

Hedendaagse architectuur in Brugge, dat was in het begin van dit millennium niet evident in Brugge. PaulĀ Robbrecht en Hilde DaemĀ wonnen de internationale architectuurwedstrijd. Ze gaven toelichting bij hun bijzondere Concertgebouw op het Zand, toen dat nog in aanbouw was.Ā 

Bekijk het verslag uit het Journaal, 4 augustus 2001:Ā 

Videospeler inladen...

Na nog wat strubbelingen met terracottamuurtegels was het begin 2002 zover. Op het symbolische momentĀ Ā 20/02/02 om 20.02 uur zette het orkest Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel "Die Schƶpfung", de Schepping, van Joseph Haydn in, een symbolische keuze voor het allereerste concert in een gloednieuw Concertgebouw.

Bekijk het Journaalverslag hier:

Videospeler inladen...

De beste akoestiek van Belgiƫ

Het Concertgebouw heeft een boontje voor de muziek van Johann Sebastian Bach, met een jaarlijks festival, de Bach Academie. De zaal van het Concertgebouw is uitermate geschikt voor deze muziek; ze heeft misschien wel de beste akoestiek van het land, zegt Philippe Herreweghe, dirigent van het Collegium Vocale.

Bekijk hier een Journaalverslag (31 januari 2011):

Videospeler inladen...

Niet enkel klassieke muziek komt aan bod in het Concertgebouw. In het voorjaar van 2013 speelde bij voorbeeld de Bosnische muzikant Goran Bregovic met zijn "Wedding and Funeral Orchestra" ten dans.

Bekijk hier een interview voor Cobra.be (19 april 2013):

Videospeler inladen...

Het Concertgebouw Brugge zet ook (hedendaagse) dans in de kijker, met bij voorbeeld elk jaar een editie van December Dance. Een heel bijzondere avond was 12 februari 2019, toen VRT-Journaalanker Hanne Decoutere op het podium stond voor de balkonscĆØne uit "Romeo en Julia".Ā 

Bekijk het Journaalverslag van "Hanne danst" hier:

Videospeler inladen...

Het Concertgebouw is een dans- en muziektempel met een uitzonderlijke akoestische kwaliteit, maar daarnaast is in hetzelfde gebouw ook een collectie hedendaagse kunstĀ gegroeid. Voor de 20e verjaardag komt er een video van David Claerbout en een klankkunstwerk van Christoph De Boeck bij.Ā  Sinds 2012 is er ook een muurschildering van Luc Tuymans.Ā 

Bekijk het verslag hier (Journaal, 7 maart 2012):

Videospeler inladen...

Het Concertgebouw Brugge maakt ook ruimte voor "trage kunsten", met drie edities van het Slow Festival. In 2019 was er een Slow Walk in de straten van Brugge. Op de Markt gaf choreografe Anne Teresa De Keersmaeker een workshop.

Bekijk de video van de Slow Walk hier:

Meest gelezen