©  AFP

Boris Johnson: “Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945”, ook NAVO vreest “volledige aanval”

Er zijn aanwijzingen dat Rusland “de grootste oorlog in Europa sinds 1945” plant. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in een interview met de Britse openbare omroep BBC. “Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen.” Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, aldus de minister-president. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.

gjs
Bron: BELGA

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Wit-Rusland als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

LEES OOK. LIVE. Spanningen tussen Rusland en Oekraïne: komt er een Russische inval en een oorlog?

Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev. “Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien iets is dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang”, zei de premier. Mensen moeten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van “jonge Russen”, voegde hij eraan toe.

LEES OOK. “Onderschat het Westen niet”: steeds meer olie op het vuur in conflict rond Oekraïne

Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland “over de hele wereld zou echoën”.

Het volledige interview wordt zondagmorgen uitgezonden op de BBC.

Ook NAVO vreest “volledige aanval”

Ook de NAVO verwacht een grootschalige aanval van het Russische leger op buurland Oekraïne. “Alles wijst erop dat Rusland een volledige aanval op Oekraïne plant”, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg zaterdagavond op de Duitse televisie ARD.

Stoltenberg zei dat de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne voortduurt. “Er worden geen troepen teruggetrokken,, zoals Rusland aangeeft, integendeel, er komen nieuwe troepen bij”. Volgens de NAVO-chef zijn er bovendien aanwijzingen dat Rusland zich erop voorbereidt een voorwendsel te creëren voor een aanval op Oekraïne.

Volgens de westerse landen heeft Rusland ruim 150.000 militairen verzameld aan de grens met Oekraïne. Moskou ontkent stellig dat het plannen heeft voor een invasie van zijn buurland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER