© Dirk Van de Velde

Uitbater De Vlegel krijgt celstraf van zes maanden voor geweld tegen arbeiders kuisfirma

Patrick Ghys, de uitbater van brasserie De Vlegel in Mortsel, is door de correctionele rechtbank schuldig bevonden aan geweld tegenover twee arbeiders van een kuisfirma. Een racistisch motief werd evenwel niet bewezen geacht. Ghys kreeg een celstraf van zes maanden met uitstel en 600 euro boete, ook met uitstel. Hij moet ook een schadevergoeding betalen.

JBS

Het incident gebeurde in de nasleep van de verwoestende brand, die De Vlegel eind februari 2015 in de as legde. Uitbater Ghys wilde de zaak zo snel mogelijk weer openen en schakelde een professionele firma in voor de schoonmaak. Op 15 maart 2015 stelde Ghys vast dat gemaakte afspraken niet werden nageleefd.

Over wat er nadien gebeurde, lopen de versies uiteen. Volgens werkman Abderrazak Rakraki (46) uit Deurne en enkele van zijn collega’s werd Ghys bijzonder agressief. Advocaat Xavier Potvin: “De zaakvoerder trok Rakraki van een stelling en duwde hem naar buiten. Mijn cliënt kreeg een trap in de liesstreek en raakte met zijn handen geklemd tussen de deur toen Ghys die met volle kracht toegooide. Tijdens het fysiek geweld riep Ghys meermaals ‘Ga terug naar Syrië, ga daar vechten’ naar Rakraki.”

Ghys ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd, zijn advocaat vroeg dan ook de vrijspraak. Maar de correctionele rechtbank heeft Ghys nu toch schuldig bevonden aan geweldpleging. De rechtbank veroordeelde Ghys woensdag tot een gevangenisstraf van zes maanden en een voorwaardelijke geldboete van 100 euro, beide met uitstel. Ghys moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van 1.250 euro betalen. Hij kreeg de straf voor het geweld. Een racistisch motief of het minderwaardig bejegenen van anderen werd evenwel niet bewezen geacht.

De advocaat van Ghys wil de uitspraak nu bestuderen. Een beroep wordt alvast niet uitgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER