Topvrouw Kind en Gezin over crèche in Mariakerke: "Ik zit hier nederig, maar in eer en geweten gedaan wat juridisch kon"

Katrien Verhegge, topvrouw bij het agentschap Opgroeien waar Kind en Gezin onder valt, zegt dat in eer en geweten is gehandeld in de zaak van kindermishandeling bij crèche 't Sloeberhuisje in Mariakerke. "We hebben alles gedaan wat we juridisch konden. Maar ik zit hier heel nederig, we gaan kritisch kijken wat we kunnen doen in de toekomst", aldus Verhegge in "De zevende dag" (Eén).

Wat is er juist gebeurd? In het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke bij Gent liep een meisje van 6 maanden een hersenletsel op. Later stierf het kind in het ziekenhuis. De vader van de uitbaatster van de crèche is aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en de uitbaatster zelf is in verdenking gesteld.

De voorbije jaren waren er verschillende meldingen over de slechte hygiëne en (ruwe) behandeling van de baby's in 't Sloeberhuisje. Kind en Gezin zegt dat de klachten ernstig werden genomen en de zorginspectie de crèche bezocht.

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 18 februari 2022 over de gebeurtenissen in de crèche in Mariakerke:

Videospeler inladen...

"Ik zit hier nederig, maar in eer en geweten: we hebben alles gedaan wat we juridisch konden." Dat zegt Katrien Verhegge, de topvrouw van het agentschap Opgroeien waaronder Kind en Gezin valt, vandaag in "De zevende dag" na het drama in crèche 't Sloeberhuisje in Mariakerke.

Naar eigen zeggen beseft ze zeer goed de impact van het overlijden van een kind en de verpletterende verantwoordelijkheid die crèches ten opzichte van ouders dragen. Tegelijk wijst ze erop dat Kind en Gezin een overheidsorganisatie is die elke beslissing altijd goed hoort te motiveren. In delicate zaken is het vaak woord tegen woord, zegt ze, en komen er betwistingen.

Woord tegen woord en betwistingen, Katrien Verhegge van Kind en Gezin schetst de realiteit in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Externe expertise

Eerder vandaag pleitte kinderpsychiater Peter Adriaenssens in "De ochtend" op Radio 1 absoluut voor externe expertise in zaken waarbij een vermoeden is van mishandeling. Twee jaar geleden deed hij samen met pedagoog Michel Vandenbroeck al aanbevelingen voor de kinderopvang aan het kabinet van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn voor CD&V. Het ging om een eenmalig overleg, zegt hij. "Ik weet niet of dat geleid heeft tot een concrete aanpassing van procedures."

Herbeluister hier het gesprek met Peter Adriaenssens in "De ochtend":

"Je hebt externe experten nodig die het thema kindermishandeling kennen", zegt hij. "Kind en Gezin kan zaken vaststellen, maar dat gaat dan vaak over feitelijke zaken. Eens een klacht is ingediend, is het een klassieker dat bij inspectie de problemen al opgelost zijn. Maar er is een verschil tussen juridisch denken en pedagogisch denken. Je moet vertrekken vanuit het kind: een baby met blauwe plekken... dan denk ik "waar is de kinderarts?" Die kan een duidelijk onderscheid maken tussen blauwe plekken door spel of blauwe plekken door geweld. Waar is het Centrum voor Kindermishandeling dat er dan bijgehaald wordt?"" 

Foto: Belga

Spelregels moeten meer te maken hebben met de kwaliteit van de omgang dan met de properheid van de vloer 

kinderpsychiater Peter Adriaenssens op Radio 1

Adriaenssens spreekt over spelregels in de professionele kinderopvang. "Die spelregels moeten meer te maken hebben met de kwaliteit van de omgang (met de kinderen) dan met de properheid van de vloer. Die properheid is redelijk makkelijk te controleren, maar een veilige relatie is belangrijker. Overal kan het eens mislopen, maar niet herhaaldelijk." 

Heeft Kind en Gezin dan gefaald in Mariakerke? "Ik hoor nergens in de media de vermelding van externen. Dan kan je niet anders dan het falen noemen", vindt Adriaenssens. "Kind en Gezin doet fantastisch werk, maar dat mag ons niet verblinden. We zijn respect verschuldigd aan iedere baby en de enige taal die een baby heeft, is die van zijn lichaam (letsels, ondervoeding, hygiëne) tonen."

Grijze zones

Verhegge ontkent in "De zevende dag" dat Kind en Gezin twee jaar na de aanbeveling van Adriaenssens en Vandenbrouck nog geen werk heeft gemaakt van een extern team, buiten de eigen inspecties om. "We zijn vorig jaar gestart met een extern team met daarin een arts, jurist en psycho-pedagoog om een risico-inschatting te maken", zegt ze. "Er zijn ook al dossiers samen bekeken met het Vlaamse Expertisecentrum Kindermishandeling."   

"We gaan in de toekomst verder kritisch kijken, samen met het expertenteam en het vertrouwenscentrum kindermishandeling. De volgende stap is een ethisch comité om grijze zones aan te pakken."

Foto: Belga Images

Meest gelezen