(c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Johnson zegt dat Poetin troepen moet terugtrekken, Biden bereid om "gelijk wanneer en hoe" te praten met Poetin 

De Britse premier Boris Johnson zegt dat Rusland moet stoppen met dreigementen en zijn troepen moet terugtrekken. Volgens de Verenigde Staten wijst momenteel alles op een nakende Russische invasie in Oekraïne, nu de Russen hun militaire oefeningen gewoon voortzetten. Tegelijk is de Amerikaanse president Joe Biden bereid om het gesprek aan te gaan met de Russische president Vladimir Poetin "als dat kan helpen om oorlog te voorkomen".

Rusland en Wit-Rusland zijn een tiental dagen geleden gestart met gezamenlijke militaire oefeningen. Duizenden Russische soldaten, 30.000 volgens de NAVO, trokken daarvoor het grondgebied van bondgenoot Wit-Rusland binnen.

Die oefeningen zouden normaal gezien vandaag aflopen, maar worden nu toch verdergezet, maakte de Wit-Russische minister van Defensie Viktor Khrenin bekend. En dat wegens de oplopende spanning in Oost-Oekraïne en - volgens Wit-Rusland - "toenemende militaire activiteit" aan de Oekraïense kant van de grens" tussen Wit-Rusland en Oekraïne.

Wit-Rusland had onlangs nog benadrukt dat na de gezamenlijke oefeningen elke Russische soldaat en alle Russische wapens Wit-Rusland zouden verlaten en dat hun aanwezigheid dus louter in het kader van de gezamenlijke oefeningen gezien moet worden en niet als voorbereiding op een mogelijke Russische inval van Oekraïne vanuit Wit-Rusland. Hoelang de Russische troepen nu nog in Wit-Rusland zullen blijven, werd in de verklaring van de minister van Defensie niet gezegd.

Eerder deze week had de Russische president Vladimir Poetin al bekendgemaakt dat zijn land nu ook kruisraketten en nucleaire wapens is beginnen te testen.

BEKIJK – “We mogen van onze commandanten niet reageren op vijandelijk vuur, om de vijand niet te provoceren”, getuigt een soldaat van het Oekraïense leger ("Het journaal" 20/02):

Videospeler inladen...

"Diplomatie tot wanneer de tanks binnenrijden"

Dat de militaire oefeningen niet worden stopgezet, drijft de spanningen met het Westen verder op. Op de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft minister van Buitenlandse Zaken Blinken gezegd dat "alles wat we nu zien erop wijst dat we op de rand van een invasie staan". "De VS en de bondgenoten hebben een enorm pakket aan sancties klaar staan voor wanneer Rusland inderdaad zou binnenvallen", aldus Blinken.

Maar een diplomatieke uitweg sluit Washington nog niet uit. "Tot wanneer de tanks binnenrijden", aldus Blinken. Meer nog: de Amerikanen lijken een (laatste?) versnelling hoger te schakelen. Want volgens minister Blinken is de Amerikaanse president Joe Biden bereid om "op gelijk wel moment en volgens gelijk welk format" het gesprek aan te gaan met de Russische president Vladimir Poetin "als dat een oorlog kan helpen te voorkomen". Blinken zelf is ook nog van plan om zijn Russische collega Lavrov te ontmoeten volgende week in Europa. "Tenzij Rusland intussen in Oekraïne is binnengevallen."

Deze namiddag had Poetin ook nog een telefonisch gesprek met de Franse president Emmanuel Macron. De twee heren raakten het niet eens over wie nu verantwoordelijk is voor de spanningen in Oost-Oekraïne, maar benadrukten het belang van een diplomatieke oplossing. De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen - die elkaar morgen telefonisch zullen spreken - zouden nu werk maken van een mogelijke topontmoeting "op het hoogste niveau" tussen Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa om een nieuwe veiligheidsstructuur uit te werken, aldus het Elysée. 

De Britse premier Boris Johnson ziet in de "toezeggingen" van Poetin aan Macron een teken dat Rusland een diplomatieke oplossing nog altijd niet heeft uitgesloten. Anderzijds zegt Johnson dat Poetin moet ophouden met dreigen en zijn troepen moet terugtrekken van aan de grens met Oekraïne.

Nederland verhuist ambassade

Na de Verenigde Staten en de NAVO trekt nu ook Nederland zijn diplomatiek personeel terug uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. De ambassade verhuist tijdelijk naar Lviv, in het westen van Oekraïne. Nederland roept landgenoten ook op om niet naar Oekraïne te reizen of het land zo snel mogelijk te verlaten.

VS waarschuwt Amerikanen in Rusland

De Amerikaanse ambassade in Moskou waarschuwt Amerikaanse burgers op hun hoede te zijn. "Er is gedreigd met aanvallen tegen winkelcentra, trein- en metrostations of andere drukke plaatsen in grote steden als Moskou en Sint-Petersburg en in de grensgebieden met Oekraïne", aldus de ambassade.

Vorige week heeft minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken ook al gewaarschuwd voor dergelijke aanvallen die Rusland aan Oekraïne zou toewijzen. 

Amerikaanse burgers wordt aangeraden om een vluchtplan klaar te hebben "waarbij niet wordt gerekend op bijstand van de Amerikaanse regering". 

Meest gelezen