“Geen dollars of ponden meer voor Russische bedrijven”: Boris Johnson spreekt zich uit over sancties tegen Rusland

Als het tot een invasie van Oekraïne komt, zullen Russische bedrijven geen toegang meer krijgen tot de Amerikaanse dollar en de Britse pond. Dat zei de Britse premier Boris Johnson zondag. Hij gaf ook aan dat de sancties tegen Rusland veel verder zullen gaan dan oorspronkelijk werd meegedeeld.

Toch vreest Johnson dat de sancties niet voldoende zullen zijn om Rusland te doen afzien van een invasie, hoewel het Kremlin momenteel blijft ontkennen dat dit het plan is. “We moeten accepteren dat Vladimir Poetin misschien niet langer logisch denkt, en de mogelijke ramp die op hem afkomt niet ziet”, zei Johnson.

Londen is het centrum

Het Verenigd Koninkrijk staat bekend als het wereldwijde centrum van de handel in vreemde valuta. 43 procent van de wereldwijde valutahandel gaat door Londen, waar de dollar de meest verhandelde valuta is. Net daarom kent de stad ook een groot aantal Russische oligarchen die er een stulpje kochten, bedrijven stichtten of er handel drijven. Het land dreigde eerder al om Russische bedrijven de toegang tot de wereldwijde handel te ontzeggen, en het vastgoed en eigendommen van Russische bedrijven in Londen bloot te leggen.

Eerder besloot het Verenigd Koninkrijk ook de zogenoemde “gouden paspoorten” af te schaffen. Hierdoor konden buitenlandse rijke investeerders (zoals Russen) een Brits paspoort krijgen, op voorwaarde dat ze minstens twee miljoen pond investeerden in het land. Of die investeerders dit geld op een legitieme manier verworven, was vaak van geen belang.

Geen dollar, geen olie of gas

Toch lijkt een ontzegging van de Amerikaanse dollar vooral de Russen pijn te zullen doen. Het land is namelijk één van ’s werelds grootste exporteurs van olie, gas en metalen: producten die allemaal in dollars worden verhandeld. Vladimir Poetin zag de bui al hangen, en riep bedrijven op minder te vertrouwen op de USD. De laatste energiecontracten die Rusland met China afsloot werden dan ook in euro geprijsd.

Rosneft, de Russische staatsoliemaatschappij, schakelde in 2019 al over van de dollar naar de euro, volgens CEO Igor Sechin “om transacties af te schermen van Amerikaanse sancties”.

(jvdh)

Meer