2018 Invision

Ondanks ophef over mogelijk transfobe uitspraken in comedyshow: Dave Chappelle mag nieuwe Netflixreeks maken

De Amerikaanse stand-up comedian Dave Chappelle gaat voor Netflix vier comedyspecials maken. Dat heeft de streamingdienst aangekondigd. En dat is opmerkelijk, want Chappelle kreeg enkele maanden geleden nog de wind van voren over zijn laatste show "The closer", die via Netflix te zien is. Chappelle doet daarin uitspraken doen over transpersonen, die veel ophef veroorzaakt hebben bij de LGBTQI+-gemeenschap én binnen Netflix zelf.

Bijna meteen na de release van "The closer" op Netflix in oktober vorig jaar, is er controverse ontstaan rond enkele uitspraken en grappen van Dave Chappelle. "The closer" is het slotstuk van 6 comedyshows, en net als in zijn eerdere voorstellingen doet hij uitspraken over gender en seksualiteit. "Gender is een feit", zegt hij onder meer in de show. "Iedere mens in deze zaal, iedere mens op aarde is door de benen van een vrouw gepasseerd om op aarde te komen. Dat is een feit." En: "LGBT-personen zijn te gevoelig."

Uitspraken die de LGBTQI-gemeenschap deden steigeren. Het regende verontwaardigde reacties van kijkers én Netflixmedewerkers, die zelfs eisten dat Netflix de show van Chappelle niet langer zou aanbieden. Een vraag waar Netflix-CEO Ted Sarandos niet op inging. Hij liet toen weten dat Netflix altijd achter "creatieve vrijheid" staat, "ook al betekent dit dat er op Netflix zaken staan die sommige mensen schadelijk of onwenselijk vinden".

Het kwam zelfs tot een protestactie van Netflixmedewerkers aan het hoofdkantoor. Ondanks alle ophef is Netflix Chappelle altijd blijven steunen en verdedigen. De streaminggigant en de Amerikaanse stand-up comedian hebben sinds 2017 een overeenkomst. Die samenwerking blijft overeind, en wordt zelfs nog uitgebreid, zo laat Netflix weten. Chappelle is in de VS een belangrijke publiekstrekker voor de streamingdienst.

De veelbesproken stand-upcomedian wordt nu het gezicht en de producer van vier comedyspecials onder de noemer "Chappelle's home team". Elke aflevering draait rond één stand-upcomedian met een lange staat van dienst. De eerste van die vier afleveringen, over comedian en radiopresentator "Earthquake", wordt op maandag 28 februari gelanceerd.

"De mensen in deze reeks zijn niet enkel vrienden, maar hebben me ook geïnspireerd in mijn carrière. Deze klinkende namen uit de comedywereld kent écht iedereen", zegt Chappelle daarover. Hij werkt zowel voor als achter de schermen mee aan het programma, want Chappelle zal elke aflevering even in beeld te zien zijn om de centrale gast in kwestie in te leiden, aldus nog Netflix.  

Meest gelezen