© rr

Tak boort zich tijdens storm 40 cm diep in de rug van paard: “Je kon je hele arm erin steken”

Tijdens de storm van vrijdag raakte een paard in Oud-Heverlee zwaargewond door een grote boom die op zijn schuilplaats viel. Het paard werd zondagochtend in de paardenkliniek in Lummen geopereerd. “De wonde van 40 centimeter diep was de ergste die ik ooit zag”, vertelt paardenchirurg Tom Mariën.

Koen Luts

De 15 jaar oude ruin stond vrijdag in zijn stal in Vaalbeek, de kleinste deelgemeente van Oud-Heverlee op zowat 40 kilometer van Lummen. “De boom viel door het dak en een dikke tak boorde zich in zijn rug tot achter het schouderblad van het paard. Het was erg spectaculair en een plaatselijke dierenarts heeft de tak verwijderd”, legt Mariën uit.

Zaterdag werd de witte schimmel naar paardenkliniek Equitom in Lummen gebracht. Opereren bleek toen nog niet mogelijk, omdat het paard nog in shock was. ”We hebben het dan aan een infuus gehangen. We stelden onder andere vast dat er drie werveluitsteeksels waren gebroken. Je kon je hele arm in de wonde steken. De dikke tak was tot 40 centimeter diep achter het schouderblad in de spieren geschoven.”

Stabiel, maar kritiek

Zondagochtend kon de operatie dan toch plaatsvinden. “We hebben het beschadigde weefsel en de losse stukken wervels verwijderd. Het dier was stabiel na de zware ingreep, maar zijn toestand blijft kritiek. Enkele uren na de operatie stond het paard goed recht. Toch blijft het bang afwachten, want het heeft veel bloed verloren. Ook de wondverzorging de komende dagen wordt een uitdaging. Een schoft (de schouder van een paard, nvdr.) geneest normaal gezien makkelijker dan een been, maar veel hangt af van de toestand van het weefsel er rond. Indien alles goed verloopt zal de witte schimmel minstens 10 dagen tot 2 weken in onze kliniek verblijven, maar als er zich complicaties voordoen kan dat minstens 2 maanden worden”, zegt Mariën.

Paarden hebben net als mensen ook reflexen en ze gaan schuilen bij slecht weer. Tijdens een storm een half jaar geleden was een paard zo zwaar gekwetst aan de hals dat er werd beslist het te laten inslapen. Hopelijk komt het dit keer niet zo ver. “Ze verwachten natuurlijk niet dat er een boom op hun stal gaat vallen. Wat er vrijdag gebeurde, is dus verschrikkelijk. Het was enorm pijnlijk, maar ik hoop dat het dier het zal overleven.”