©  AFP

Openhartige Egan Bernal blikt terug op horrorcrash: “Ik ben blij dat ik nog leef”

Op 25 januari sloeg bijna het noodlot toe voor wielrenner Egan Bernal (25) wanneer hij op training in Colombia tegen een stilstaande bus knalde. Onderzoeken wezen uit dat de Colombiaanse klimmer onder meer een gebroken knieschijf, gebroken rugwervels, een gebroken dijbeen en gebroken ribben heeft opgelopen. Hij kreeg ook een klaplong en verbleef een tijdje op intensieve zorgen.

Thomas Cami

LEES OOK. Amper 23 dagen na doodsmak rijdt Egan Bernal al op indoor fiets: “Laat niemand je zeggen dat iets onmogelijk is”

Gelukkig is Egan Bernal intussen aan de beterhand. In het Colombiaanse tijdschrift Semana verscheen een uitgebreid interview met de wielrenner, waarin Bernal terugblikt op de horrorcrash.

“Ik ben blijf dat ik nog leef”, vertelde hij. “De laatste tijd kan ik enkel daar aan denken. Het voelt alsof ik opnieuw geboren ben, en ik geniet nu van alle kleine dingen.”

Over het incident herinnert Bernal zich nog het een en ander. “Ik had die bus helemaal niet gezien. Na mijn val kon ik enkel nog naar beneden kijken omdat ik zoveel pijn had. Ik was de hele tijd bij bewustzijn, tot we aan het ziekenhuis toekwamen. Daar hebben ze me verdoofd omdat ik zoveel pijn had. Wanneer ik wakker werd, vertelden ze me dat ik dood had kunnen zijn. Ik had 95 procent kans om te sterven of op een dwarslaesie - een onderbreking van het ruggenwervel met verlamming tot gevolg. De chirurg vertelde me dat hij in zijn hele leven honderden ruggengraten had geopereerd en dat er van operaties met zo’n omvang slechts twee positief uitdraaiden. Gelukkig was ik die tweede.”

 ©  EPA-EFE

“Maar ik dacht ook niet dat ik dood zou gaan” vervolgde Egan Bernal. “Ik besefte dat het een zware val was en dat ik waarschijnlijk mijn dijbeen en een paar ribben had gebroken. Ik dacht niet dat er veel meer aan de hand was.”

De Colombiaan van INEOS Grenadiers is logischerwijs enorm dankbaar dat de operaties met succes verliepen. “Ik wil graag iedereen bedanken. Dankzij hen leef ik en kan ik nog lopen. Het is dankzij hen dat ik nog een tweede kans krijg.” En die tweede kans wil Bernal grijpen. “Ik hoop snel weer de beste versie van mezelf te worden. Ik weet niet hoe, maar ik heb er vertrouwen in dat het snel zal zijn. Ook al worden de dokters boos als ik zoiets zeg.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer