Kind en Gezin zal sneller crèches sluiten, ook vorig jaar al opvallend meer sluitingen

 ©  David Van Hecke

Na het overlijden van een baby die moest worden afgevoerd uit de Gentse crèche ’t Sloeberhuisje belooft Kind en Gezin om strenger op te treden. In 2021 waren er al opvallend meer schorsingen en sluitingen van kinderdagverblijven dan in de voorgaande jaren. Maar ondanks de jarenlange klachten was ’t Sloeberhuisje daar niet bij.

Hannes Cattebeke

“Binnen het discours waarin we zitten, hebben we alles naar eer en geweten gedaan”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van het Agentschap Opgroeien, waar Kind en Gezin deel van uitmaakt. Met dat discours bedoelt ze dat er voor een overheidsorganisatie, om een crèche te sluiten, genoeg objectieve bewijzen moeten zijn van inbreuken tegen de regelgeving. Kind en Gezin zit volgens Verhegge vaak in een “grijze zone”, waarbij er wel klachten van ouders zijn en zelfs vaststellingen, maar waarbij de verantwoordelijke van het kinderdagverblijf de feiten ontkent. “Waardoor je in een ‘woord tegen woord’ verzeilt.”

LEES OOK. Uitbaatster crèche overleden baby was niet aanwezig op moment van feiten: “Plots belde haar vader: er is iets gebeurd” (+)

Grijze zone

Mede om helderheid te scheppen in die grijze zone, heeft Kind en Gezin sinds iets meer dan een jaar wel een team aangesteld met externe experten, waaronder een arts, een jurist en een psycholoog-pedagoog. Die moeten een risico-inschatting maken en plegen in bepaalde gevallen ook overleg met het Expertisecentrum Kindermishandeling. “Ik denk dat we de rol van het centrum voor de risicoanalyse moeten versterken”, zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die ook heil ziet in het opnemen van zelfstandige crèches in een breder lokaal netwerk. Hij hoopt zo dat het sneller gedetecteerd wordt wanneer ergens de kwaliteit van de opvang in het gedrang komt.

“Als dezelfde klachten telkens terugkomen, willen wij ook strenger optreden en overgaan tot schorsing of sluiting van een kinderdagverblijf”, zegt de woordvoerster van Kind en Gezin. In 2021 werden er al twaalf schorsingen opgelegd. In dat geval kan het kinderdagverblijf opnieuw opengaan wanneer de tekortkoming is weggewerkt of wanneer het personeelslid waarover de klachten komen er niet meer werkt. In zeven gevallen werd vorig jaar overgegaan tot intrekking van de vergunning. “Dat is opvallend meer dan in 2020 en de jaren daarvoor”, zegt Kind en Gezin. “Zo waren er in 2020 maar vier schorsingen en slechts twee sluitingen.”

Waarom ’t Sloeberhuisje, dat zeker op de radar stond, wel kon openblijven, is Kind en Gezin zelf nog “kritisch aan het bekijken”. De klachten waren de voorbije jaren alleszins niet gestopt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen