© JAA

Minister Demir verliefd op minibos Xscape: “Schoten is tiny forest-kampioen”

Schoten -

Uitdrukkelijk verboden om parken en bossen te betreden. Zo luidde het devies van het Agentschap Natuur en Bos dit weekend. Toch lapte uitgerekend minister Zuhal Demir (N-VA) die regel aan haar laars. Maar de zeshonderd bomen in het pas aangeplante tiny forest Xscape – al het derde in Schoten - dat de minister van Natuur officieel kwam openen, zijn dan ook nog maar een halve meter hoog.

Mochten er Olympische Spelen voor minibosjes bestaan, dan zou Schoten in ons land met zowel brons, zilver als goud aan de haal gaan. “In Nederland zijn er al ruim honderd van zulke minibosjes, maar in Vlaanderen is Schoten tot dusver de enige gemeente die er werk van maakt”, aldus een trotse schepen van Milieu Walter Brat (N-VA).

A tiny wat? Een tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos(-je) ter grootte van een tennisbaan (200 vierkante meter). “Dit bos is niet alleen een prettige plaats voor vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren, maar ook voor omwonenden”, weet Brat. “Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een fijne en gezonde plek. We zijn blij dat het Gemeenschapsonderwijs dit stukje van haar domein ter beschikking heeft gesteld. Leerlingen kunnen de evolutie van het bos, dat ze rond de jaarwisseling ook zelf mee hielpen aanplanten, volgen en dragen er mee zorg voor. Dit tiny forest zorgt er bovendien voor dat de bodem meer water vasthoudt, dat de luchtkwaliteit verbetert en de hitte wordt tegengehouden.”

Leerlingen van de GO! lagere school Vijverhof kwamen eind vorig jaar helpen bij het planten van de 600 bomen. © JAA

Uil

Zuhal Demir juicht de pioniersrol van Schoten toe. “Ik vind het belangrijk dat ook mensen in een meer verstedelijkte omgeving, zoals hier in het centrum van Schoten, en in de buurt van woonzorgcentra de kans krijgen om dichtbij huis in contact te komen met de natuur”, aldus de minister. Die had bij de inhuldiging een crush op de door kettingzaagkunstenaar Francis Michielsen alias Carving Cis gemaakte houten uil, die een vaste stek heeft gekregen bij de ingang en onthuld werd bij de officiële opening van dit tiny forest Xscape in de schaduw van het Atheneum Schoten.

Die naam werd bedacht door het team van Marc Boers, directeur van Atheneum Schoten, dat graag plaatsmaakte voor het minibosje en eerder ook een stuk weide ter beschikking stelde voor de hondenloopzone van de gemeente. Ook wijkvereniging Atheneum, bij de opening vertegenwoordigd door voorzitter Ann Meervis, juicht de komst van het groene longetje toe.

Ann Meervis, voorzitter van wijkvereniging Atheneum, inspecteert de al flink opgeschoten boompje van tiny forest Xcape. © JAA

Verbinding

“Wij zien dit bosje als middel tot verbinding, één van onze doelstellingen als gemeenschapsonderwijs”, aldus directeur Marc Boers. “De hondenweide, maar ook Xscape zal mensen samenbrengen. Ook de leerlingen van onze nieuwe middenschool Xplore zullen er dankbaar gebruik van maken om tijdens hun opleiding ervaringsgericht over de natuur te leren. Xplore wil eveneens verbinden. We stellen ons meer dan ooit open naar de buurt en dit minibos kan die banden alleen maar aanhalen.”

Twee jaar geleden werd achter de school Campus Kajee, eveneens in Schoten, het eerste tiny forest van Vlaanderen aangeplant. Vorig jaar volgde een tweede minibos in de wijk Deuzeld, eveneens in Schoten. Dit is dus al het derde. Minister Zuhal Demir sprak de hoop uit dat veel meer Vlaamse gemeenten het voorbeeld van Schoten zullen volgen en zegde haar steun toe aan partnerorganisatie GoodPlanet Belgium om die ambitie waar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER