© atv

Aantal ongevallen met gewonden stijgt sterkst in provincie Antwerpen, opvallend meer doden bij ongelukken met vrachtwagens

In Vlaanderen vielen vorig jaar 291 verkeersdoden te betreuren. Dat zijn er 45 meer dan in 2020, of een stijging met 18%. Antwerpen is de provincie in Vlaanderen met de meeste doden in het verkeer: 76, ofwel vijftien meer dan in coronajaar 2020. Dat blijkt uit de laatste verkeersveiligheidsbarometer van het verkeersinstituut Vias, in samenwerking met de federale politie.

joro, mtm
Bron: BELGA

LEES OOK. Bijna 3 ongevallen per dag met e-steps in België

Ruim een kwart (26%) van alle doden op Vlaamse wegen viel afgelopen jaar te betreuren op Antwerpse wegen. Met 76 doden vielen er in de provincie Antwerpen vijftien doden meer dan in 2020, het jaar waarin we een groot deel van de tijd binnen doorbrachten. In de acht jaar ervoor waren er twee jaar waarin er minder doden vielen (61 in 2018 en 72 in 2016). Limburg kent een nog opvallendere stijging van het aantal dodelijke slachtoffers. Er waren 64 doden te betreuren, 26 meer dan een jaar eerder.

Antwerpen tekent dan weer voor de grootste stijging van het aantal letselongevallen. In heel 2021 gebeurden er op Antwerps grondgebied 6.240 ongevallen waarbij gewonden vielen. Dat zijn er 18,2% meer dan in 2020. Daarmee is Antwerpen goed voor 30% van alle letselongevallen in het Vlaamse Gewest, waar in totaal 21.021 ongevallen met gewonden vielen, een stijging met 13,5%. In alle acht voorgaande jaren vielen er wel telkens meer letselongevallen.

Opmerkelijk: Wallonië en Brussel noteerden in 2021 dan weer het laagste aantal verkeersdoden ooit. In Wallonië daalde het aantal doden van 223 naar 187, of een daling met 16%. In Brussel waren er zes doden, tegenover veertien in 2020.

Bromfietsers en e-stepgebruikers

Als het gaat over de doden per vervoerswijze, is er nationaal een gemengd patroon. Het aantal fietsdoden daalt van 83 naar 74, net als de doden bij de motorrijders van 77 naar 61 en bij de inzittenden van auto’s van 214 naar 205. Het aantal doden in ongevallen met een lichte vrachtwagen en bij vrachtwagens steeg daarentegen, respectievelijk van 43 naar 63 en van 83 naar 92. Bij de voetgangers was er een stijging van 62 naar 69 doden.

Als we specifieker kijken naar de evolutie van de letselongevallen per vervoermiddel in de provincie Antwerpen springt vooral de stijging van het aantal ongevallen met bromfietsers op. Dat steeg van 613 naar 843 (+37,5%). Het aantal ongevallen met gewonden waar e-steps bij betrokken zijn, is in Antwerpen verdubbeld tegenover 2020, maar dat is niet verwonderlijk gezien de explosieve stijging van het aantal e-steps in het straatbeeld. Het enige vervoermiddel waarmee er in Antwerpen minder gewonden vielen dan een jaar eerder was de motorfiets.

Camionettisering

We zien een verontrustende stijging in Vlaanderen als we kijken naar het aantal ongevallen met bestelwagens. We gaan van dertig naar 45 doden. Het is van 2015 geleden dat er nog zoveel doden vielen. Volgens Vias kan de “camionettisering”, waardoor er veel bestelwagens continue onderweg zijn, daarin een rol spelen. De toegenomen e-commerce de laatste twee jaar tijdens de coronacrisis met leveringen aan huis, heeft die impact wellicht vergroot, luidt het.

Die stijging van het aantal doden bij ongevallen met bestelwagens situeert zich voornamelijk in de provincie Antwerpen, waar er negen doden meer vielen te betreuren dan in 2020 (vijftien tegenover zes). Een ander zeer verontrustend cijfer in de provincie Antwerpen is de stijging van het aantal doden bij ongevallen met vrachtwagens. Dat waren er in 2021 27, ofwel zeventien meer dan in 2020.

Het gros van de gewonden en doden in het verkeer valt nog steeds bij ongevallen met wagens. Bij de inzittenden van auto’s in Vlaanderen was er vorig jaar een stijging van 81 naar 97 doden. In de provincie Antwerpen raakten in 2021 maar liefst 4.500 inzittenden van auto’s gewond (688 meer dan in 2020). 21 mensen overleefden in de provincie Antwerpen zo’n ongeval niet.

Bij de voetgangers steeg het aantal dodelijke slachtoffers in Vlaanderen van 29 naar 43. In Antwerpen is er echter een daling van dertien naar elf in 2021.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER