© BFM

Water komt over blauwe steen op Antwerpse Scheldekaaien, slot waterkering doorgeknipt en poort geforceerd

Antwerpen -

Door storm Franklin is er stormtij op de Schelde en haar zijrivieren. Het water is maandagochtend boven de blauwe boordsteen gekomen op de Scheldekaaien in Antwerpen. De waterkeringspoorten waren uit voorzorg al gesloten sinds zondagavond 22u, maar de brandweer stelde vanochtend vast dat iemand het slot van een poort had opengeknipt en had geprobeerd om ze op eigen houtje te openen.

De waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien blijven gesloten tot maandagavond 21u. De stadsdiensten en de brandweer hebben de poort ter hoogte van het Steenplein maandagmorgen wel terug open gezet, tussen de twee hoogtijen in, om de Waterbus, de veerdienst of het Steen te bereiken.

 ©  BFM

De bestuurders die hun wagen waren vergeten weg te halen, kregen zo ook de kans om de parking via die poort te verlaten. Het is uiteraard voorlopig niet de bedoeling dat er opnieuw wagens worden achtergelaten.

De brandweer stelde maandagmorgen ook vast dat er vannacht vermoedelijk iemand geprobeerd had om op eigen houtje de waterkeringspoorten te openen. Het slotje van de poort was doorgeknipt en de poort stond enkele centimeter open. Verder lukte schijnbaar niet, waarna de onbekende zijn poging heeft gestaakt. De Antwerpse politie kwam maandag ter plaatse om vaststellingen te doen. Er werd een pv opgesteld en de politie onderzoekt de zaak.

 ©  BFM

De Zuiderveren (Hoboken-Kruibeke en Bazel-Hemiksem), de veerdienst Steenplein-Linkeroever en de Waterbus werden maandagochtend onderbroken. Mogelijk zal er ook ’s avonds hinder zijn.

Overstromingsgebieden

Voorts staat een rist gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Schelde en de zijrivieren klaar om bij hoge waterstanden rivierwater op te vangen. Het gaat om Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Zennegat, (Mechelen), Bovenzanden (Willebroek), Tielrodebroek (Temse), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Uiterdijk (Dendermonde), Paardeweide (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster) en de Polders van Kruibeke (Kruibeke). Uit veiligheidsoverweging zullen ook de jaagpaden met overloopdijken afgesloten worden.

Er komen mogelijk ook belemmeringen voor het scheepvaartverkeer op de Schelde tussen Wintam en Dendermonde en op de Rupel, de Beneden-Dijle en de Beneden-Nete. Dit moet voorkomen dat de dijken extra belast worden door golfslag van de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER