Mysterie in Dessel ontrafeld: brief in ingemetseld colaflesje uit 1974 blijkt ode aan vrijwilligers

Dessel -

Het mysterie van Dessel is ontrafeld, na dagenlang afwachten. Tijdens de afbraakwerken van de Spinhallen in de Kempense gemeente was vorige week een bijzondere vondst gedaan: een colaflesje met een brief erin. De boodschap bleef vooralsnog geheim, want alle pogingen om de brief uit de fles te halen, waren tot nu toe mislukt. Maar nu is het toch gelukt. De brief blijkt een ode te zijn aan de vrijwilligers die hebben bijgedragen aan de bouw van de sporthal.

Annelies Frederickx

LEES OOK. Dessels schepencollege breekt zich het hoofd over gevonden colaflesje uit 1974: “Hoe krijgen we die brief eruit?”

Schepen Herman Minnen (N-VA) deed vorige week de opmerkelijke vondst. In de ruïnes van de gesloopte Spinhallen in Dessel diepte hij een colaflesje op dat tijdens de bouw was ingemetseld in een muur aan de voordeur.

Herman Minnen doet zijn vondst in de ruïnes van de gesloopte Spinhallen. © AF

De fles uit 1974 bleek een brief te bevatten, maar die kon niet zonder slag of stoot gerecupereerd worden. Want het gemeentebestuur wilde het flesje niet kapotmaken. “Het zou zonde zijn om de fles te breken, want het is eigenlijk geen gewoon flesje cola”, aldus Minnen. “De fles is sowieso bijna vijftig jaar oud, want de Spinhallen werden gebouwd in 1974. Bovendien is het flesje ook groter dan normaal, met een inhoud van 76 centiliter.”

De schepen haalt met een lange pincet de brief uit het flesje. © RR

Van ver buiten de gemeentegrenzen ontving het lokale bestuur tips om de brief uit de fles te halen. Uiteindelijk lukte het met een lange pincet.

De brief blijkt een ode te zijn aan de vrijwilligers, die bijgedragen hebben aan de bouw van de Spinhallen in 1974. De tekst luidt als volgt:

Deze sporthal is een bouw van onderlinge samenwerking tussen oud en jong. De bouwwerken vingen aan op 17 augustus 1974. Het grootste deel van het werk gebeurde door vrijwillige medewerking van jongeren en ouderen uit het Jeugdcentrum SPIN. De algemene leiding en het meeste werk gebeurden dankzij de vrijwillige medewerking van onze gepensioneerden: August BOECKX, bouwaannemer en zijn helpers Henri VAN BEERS en Victor GIJS. De algemene zorg berustte bij Juul THIJS, onderpastoor.

De bewuste brief uit 1974. © RR

 © RR

© AF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen