Margo Van Onderbergen is trots op het resultaat van ‘Fosfo, het bange monster’, waarvan zij het idee bedacht en de illustraties tekende. ©   rr

Kunststudente Margo (22) maakt samen met Dimitri Leue lichtgevend kinderboek: “Een magisch effect”

De naam Dimitri Leue staat in grote drukletters op de cover en daaronder kleiner ‘illustraties: Margo Van Onderbergen’. Maar het is wel die laatste die aan de basis stond van het idee achter ‘Fosfo, het bange monster’, een kinderprentenboek in lichtgevende inkt dat momenteel in de boekhandel ligt. Margo is een 22-jarige studente Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Antwerpen, met een opvallend matuur carrièreplan. “Ik heb er altijd van gedroomd om zo’n geïllustreerd boek te maken. Dat kan ik dus alvast afstrepen.”

Jonas Rosquin

Het begon allemaal als een praktische opdracht voor het vak reclame in de tweede bachelor en mondde uit in een kinderboek gedrukt in twee talen (Nederlands en Frans), gedrukt op 1.500 exemplaren in eerste druk. “We moesten een samenwerking op poten zetten tussen twee verschillende bedrijven”, vertelt de 22-jarige studente uit Denderhoutem. “Ik wilde al lang eens iets doen met illustraties gecreëerd met ‘glow in the dark-inkt’ en dacht aan een samenwerking met een energiebedrijf als Engie en een boekenuitgeverij. Tot zo’n samenwerking tussen twee merken kwam het nooit, maar een docent was wel mee met het concept en bracht me in contact met uitgeverij Averbode.”

Ook bij Uitgeverij Averbode waren ze het originele idee van een lichtgevend kinderboek wel genegen en de knappe illustraties die Margo kon voorleggen deden hen helemaal overstag gaan. Voor de uitwerking van het verhaal haalden ze een van hun tenoren uit de kast: acteur en schrijver Dimitri Leue. Hij bedacht een verhaal in onnavolgbare Dimitri Leue-stijl over Fosfo, een monstertje dat niet kan slapen omdat hij zich inbeeldt dat er een mensenkind onder zijn bedje verstopt zit.

De tekeningen geven licht wanneer je het boekje een hele dag in het licht hebt gezet en dat via de ‘glow in the dark ink’  ©   rr

“Kindjes houden ervan voorgelezen te worden voor ze gaan slapen. Dus het leek me wel een leuk concept om een boek te maken dat licht geeft in het donker”, vertelt Margo. “In samenwerking met een drukkerij hebben we het boek als zevenluik ontworpen. Wanneer je het een hele dag open voor de raam zet, geven de prenten ’s avonds in bed licht. Een magisch effect.”

Margo zit momenteel nog steeds op de schoolbanken, maar de toekomst lacht haar toe. ‘Fosfo, het bange monster’ ligt nog maar pas in de winkel, of ze is al in samenwerking met een andere schrijver aan een nieuw kinderboek bezig. “Ik ben een creatieve ziel en ben graag met veel dingen tegelijk bezig. Daarom wil ik na deze opleiding nog een educatieve master doen om les te geven, want ik ben graag met kinderen bezig. Als ik dat kan combineren met dit soort opdrachten, zou dat mij gelukkig maken.”

“Kindjes houden ervan voorgelezen te worden voor ze gaan slapen. Dus het leek me wel een leuk concept om een boek te maken dat licht geeft in het donker”, vertelt Margo. ©  rr

‘Fosfo, het bange monster’ is te vinden in de betere boekhandel of via uitgeverijaverbode.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER