AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

HLN ONDERZOEK. Zó traag reageert overheid op klachten over mishandeling in crèches: 238 dagen wachten op inspecteur

De Vlaamse overheid beweert dat ze snel optreedt wanneer er klachten binnenlopen over mishandeling in een kinderopvang. Niks is minder waar. Het Laatste Nieuws kon 44 dossiers inkijken uit 2018 die aantonen hoe traag er in werkelijkheid gereageerd wordt. Sommige voorbeelden zijn hallucinant. Zo duurde het bij een crèche 238 dagen vooraleer de inspectie een zeer ernstige klacht kwam onderzoeken. De getuige gaf nochtans aan dat er naar kindjes geschreeuwd werd ‘tot ze huilen van de angst’ en dat een baby tot bloedens toe gebeten werd.

163 reacties

  • Paul Philippaerts

    2 jaar geleden
    De politiekers en de overheids"diensten" komen alleen in actie als het in de gazet gestaan heeft. Zij vinden hun opdrachten niet in hun werk maar uit de gazet. Journalisten moeten de administratie en de politiek in gang zetten. s" Morgens lezen de politiekers en de ambtenaren de gazet en dan weten ze waar ze moeten beginnen. En dan komen ze al onmiddellijk met verklaringen dat ze al maanden met het probleem bezig zijn maar tot nu toe niet aan oplossingen zijn toegekomen.
  • François THIJS

    2 jaar geleden
    Bruno Verhofstede slaat hier met zijn reactie de nagel op de kop. En dat is begrijpelijk ook. Wellicht zijn er veel jonge mensen die een loopbaan bij de overheid met veel enthousiasme beginnen, maar het is eigen aan het systeem dat die ooit uitgeblust geraken, omdat als je maar iets je kop boven het maaiveld durft uit te steken, die meteen wordt afgekapt, omdat je dan een zogenaamde nestbevuiler bent. Dan zijn er twee keuzes. Maken dat je wegkomt of berusten in de situatie.
  • emiel wouters

    2 jaar geleden
    Als kinderen nog geen voorrang krijgen om te reageren, kan je dan geloven waarom er een 5 jaren- en een 10 jarenplan bestaan. Die na 20 jaar nog niet opgelost zijn.
  • Ian Vandenbossche

    2 jaar geleden
    Controle op kinderzorg, onbestaande of ontoereikend. Controle op rusthuizen, ontoereikend of onbestaande. Controle op Lage Emissie zone van De Wever in Antwerpen, perfect, niemand ontsnapt eraan, maar ja, dat brengt de Antwerpse (NvA) stadskas dan ook vele miljoenen op. Welkom in Vlaanderen.
  • PETER PERMENTIER

    2 jaar geleden
    Ik dacht dat de behandelde arts van een kind de politie diende te informeren dan dient deze de een of andere sociale dienst te verwittigen die een onderzoek dienen te startten en hiervan een verslag op te stellen en acties voor te stellen, maar deze die een onderzoek doen zijn jong en onervaren personen en zonder inzicht van wat de impact kan zijn, nu dat er een zoveelste kind sneuvelt , zijn men alert op deze diensten echter voor maar 2 weken daarna gaat men terug over naar de vroeger modum.