©  Shutterstock

Het beste van Billie. Hoe mannen met het ‘gouden penis syndroom’ het daten voor vrouwen verpesten

Tijdens de zomermaanden brengt Billie iedere week een opvallend stuk terug, dat jij misschien wel hebt gemist. Deze week: het klinkt misschien spannend, zo’n gouden penis, maar niets is wat het lijkt. Het ‘gouden penis syndroom’ belooft namelijk niets anders dan teleurstelling voor de vrouw. “Maar er zijn zeker ook vrouwen van wie de vagina in goud gedoopt is”, zegt relatie-experte Rika Ponnet.

Een tekort aan mannen op de vrijgezellenmarkt leidt ertoe dat mannen het zogenaamde ‘gouden penis syndroom’ ontwikkelen, waarbij zij zichzelf zien als een prijs die door de vrouwen gewonnen kan worden.

Als je kijkt naar opleiding en carrière, is het aanbod succesvolle en hoogopgeleide mannen kleiner dan het aanbod van hetzelfde soort vrouwen. Het is nog altijd zo dat aan de universiteiten en hoge scholen samen ongeveer 60 procent van degenen die afstuderen vrouwen zijn. Het probleem ontstaat dan dat er lang niet zo veel mannen met datzelfde profiel zijn voor die groep vrouwen.

“Wanneer die groep vrouwen allemaal het klassieke profiel najagen, zijnde hooggeschoold met een gelijkaardige achtergrond als zij, dan zie je direct de discrepantie”, legt Ponnet uit. “De mannen die denken dat hun penis in goud gedoopt is, kúnnen dat ook denken, omdat er een groep vrouwen is die op dat succes en die status jaagt. Hetzelfde geldt overigens voor de groep jonge, mooie vrouwen.”

LEES OOK:

Opgeblazen ego

De term, die is bedacht door studenten aan het Sarah Lawrence College in New York, wordt toegepast op heteroseksuele mannen die een opgeblazen ego hebben door de hoeveelheid belangstelling die hun vrouwelijke leeftijdgenoten voor hen tonen.

Het leidt bij deze groep mannen tot een verhoogd gevoel van eigenwaarde en de neiging om ware casanova’s te worden met slechte gewoonten als vreemdgaan, ghosting en het aan het lijntje houden van vrouwen in vluchtige avontuurtjes. “Als mannen het gevoel krijgen dat ze nul moeite moeten doen om veel succes te hebben op de relatiemarkt, dan zitten er wel een aantal tussen die veel schade aanrichten, ja”, stelt Ponnet. “Die hebben veel bedpartners, zijn onbetrouwbaar of gaan vreemd. Dat zijn mensen die constant opnieuw de kick van succes en aandacht nodig hebben. En die krijgen dat ook allemaal, enkel omwille van het profiel dat ze hebben.”

Machtspositie

Mannen met dit syndroom kunnen zich ook slechte sociale en seksuele vaardigheden permitteren, omdat zij denken dat ze niet hun best hoeven te doen. “Het heeft ook te maken met een bepaalde machtspositie”, zegt Ponnet. “Wanneer mensen het gevoel krijgen dat ze het voor het kiezen hebben, geeft dat een bepaald machtsgevoel, waar we van weten dat mensen dan het gevoel krijgen dat ze minder rekening moeten houden met sociale omgangsregels dan andere mensen. Die zetten zichzelf daarboven en vinden dat ze zich meer kunnen permitteren, soms op het arrogante af.”

Maar vlak vrouwen in deze niet uit: “In een dating-context is het zeker ook omgekeerd”, zegt Ponnet. “Onderschat niet wat vrouwen doen, die kunnen mannen keihard afzeiken, ze aan het lijntje houden ... Er zijn zeker evenveel vrouwen van wie de vagina in goud gedoopt is.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws