Stuurloos autoschip al 5 dagen aan het branden op zee: 4.000 luxewagens reddeloos verloren

De 4.000 luxewagens aan boord van het autoschip Felicity Ace zijn wellicht reddeloos verloren. Het schip is al vijf dagen aan het branden in de Atlantische Oceaan. De vele elektrische auto's aan boord zouden bijdragen aan de hevigheid van de brand en bemoeilijken het blussen. "Ik vrees dat ze de lading gaan moeten laten uitbranden", zegt Wilfried Lemmens van de Belgische Redersvereniging.

Het ruim van de Felicity Ace is afgeladen vol: 4000 auto's, waaronder zeker 1.100 Porsches, 189 Bentleys en zo'n 100 Lamborghini's. Het schip was vanuit de Duitse havenstad Emden onderweg naar de Verenigde Staten toen er vorige week woensdag brand uitbrak, op zo'n 300 kilometer voor de kust van de Azoren in de Atlantische Oceaan.

De bemanning is enkele dagen geleden veilig van boord geraakt, maar de lading van het schip blijft branden. "Een schip van buitenaf blussen, midden op zee, is een horrorscenario", zegt Wilfried Lemmens, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Redersvereniging in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"EĆ©n van de bezorgdheden bij het blussen is dat men water in het schip brengt waardoor het schip zijn stabiliteit kwijt is, kan omslaan en zinken. Vergelijk het met een halfgevuld babybadje. Als je daarmee wandelt en het water begint te klotsen, kan je dat niet meer stoppen."

Herbeluister het volledige gesprek uit "De wereld vandaag":

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar de vele elektrische auto's aan boord bemoeilijken het blussen. "De batterij van een elektrische auto begint steeds opnieuw te ontvlammen", zegt Lemmens.Ā 

"Het is niet de eerste keer dat de benzine- of brandstoftank van een voertuig aan boord beschadigd raakt. Er komen dan gassen vrij. Als er danĀ ergens een vonk aan een batterij ontstaat, dan kan de lading beginnen te branden. En eens er Ć©Ć©n auto begint te branden, dan volgt de rest."

"Ik vrees dat men voor de optie gaat moeten kiezen om de lading te laten uitbranden. En dan maar hopen dat het schip sterk genoeg is zodat het niet zinkt", zegt Lemmens.Ā De schade zou volgens schattingen oplopen tot 450 miljoen euro.

Meest gelezen