©  Walter Saenen - WAS

‘Simonneke’ uit ‘Thuis’ en andere bekende mensen pleiten voor hervorming groeipakket

Een reeks BV’s, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens en actrice Marleen Merckx, vraagt een herverdeling van het groeipakket. De initiatiefnemers willen meer kindergeld voor gezinnen die er meer nood aan hebben en minder voor de rest. Dinsdag wordt de actie gelanceerd onder de noemer Stopkinderarmoede.nu.

Nunzia Petralia

Concreet willen de initiatiefnemers van Stopkinderarmoede.nu, ervaringsdeskundige Caro Bridts en sociaal werker Lieven De Pril, een verschuiving van middelen binnen het zogenaamde groeipakket. Gezinnen die het moeilijk hebben moeten meer kinderbijslag krijgen en anderen minder, vinden de initiatiefnemers.

“Het is perfect mogelijk om zonder bijkomende kosten de Vlaamse kinderarmoede drastisch te verlagen”, maken de initiatiefnemers van Stopkinderarmoede.nu zich sterk. Samen lanceren ze dinsdag een actie met een petitie om een “eerlijke herverdeling van de kinderbijslag” te bekomen.

Ze worden gesteund door een reeks bekende namen: kinderpsychiater Peter Adriaenssens, voormalig politicus Jos Geysels, straathoekwerker Joost Bonte, fotografe Lieve Blancquaert, onderzoeker professor Wim Van Lancker en actrice Marleen Merckx.

Het huidige groeipakket voorziet volgens de initiatiefnemers niet voldoende middelen om kinderarmoede aan te pakken. “Met de verschuiving van de bevoegdheid van de federale overheid naar Vlaanderen had de overheid de kans om het systeem op zo’n manier te hervormen dat het meer kan worden ingezet voor armoedebestrijding. Het groeipakket heeft immers niet alleen als doel om het grootbrengen van kinderen financieel te ondersteunen, maar ook om armoede te bestrijden. Uit de evaluatie blijkt dat dat nauwelijks of niet gebeurd is. Een gemiste kans.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER