Radio 2

Minibus met schoolkinderen Sint-Ferdinand Lummen rijdt in op vrachtwagen op E313: chauffeur en begeleider zwaargewond

Op de E313 in Lummen richting Luik, net voor de verkeerswisselaar met de E314, is vanochtend een minibus met kinderen van de Sint-Ferdinandschool uit Lummen ingereden op een vrachtwagen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De kinderen raakten lichtgewond en werden naar verschillende ziekenhuizen overgebracht. De chauffeur en de busbegeleider zijn zwaargewond.

De chauffeur en busbegeleider van een minibusje dat leerlingen vervoert van de Sint-Ferdinandschool in Lummen, zaten gekneld in het voertuig en raakten zwaargewond. 10 van de 21 leerlingen in de bus raakten lichtgewond.  Op dit moment verblijven er nog 3 slachtoffers in het ziekenhuis. Het gaat om de chauffeur en de busbegeleider en een van de leerlingen, "die moet uit voorzorg nog een nachtje in het ziekenhuis blijven", vertelt Maaike Brems van Sint-Ferdinand. In totaal werden vanmorgen 11 kinderen naar verschillende ziekenhuizen afgevoerd. "Omdat het gaat om kinderen met een verstandelijke beperking hebben we meteen leerkrachten naar de verschillende ziekenhuizen gestuurd, om de leerlingen zo goed mogelijk te kunnen opvangen." De leerlingen die ongedeerd waren, werden door een speciaal team op school opgevangen. "Ook de volgende dagen zullen de kinderen daar nog bij terecht kunnen. Want het gaat om kinderen die zich niet altijd even vlot kunnen uiten. Dus mogelijk krijgen ze het de volgende dagen nog moeilijk. En dan willen we er voor hen zijn". 

 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Omdat het gaat om kinderen uit het buitengewoon onderwijs, werden ze met de grootste voorzichtigheid behandeld: "De kinderen hebben niet alleen fysiek een deuk gekregen, maar ook mentaal", zegt de burgemeester van Lummen Luc Wouters (CD&V). "En het opvangteam in de school levert schitterend werk."

“We hebben hier mensen die daar speciaal voor opgeleid zijn”, zegt directeur Sabine Daenens. “We hebben een opvang-, nazorg-, en herstelteam voor schokkende gebeurtenissen. Vanmiddag krijgen ze verdere ondersteuning om onze leerlingen hun verhaal te laten doen, en hen verder te begeleiden."

Het ongeval veroorzaakte heel wat verkeershinder op de E313. De rechter- en de middenrijstrook bleven tot de middag versperd in de richting van Luik. Er was maar 1 rijstrook vrij en dat leidde tot een lange file vanaf Ham. Aan de andere kant van de autosnelweg stond een kijkfile.

Radio 2

Meest gelezen