Tiental kinderen lichtgewond bij botsing schoolbus en vrachtwagen

Lummen -

In de staart van een file aan het klaverblad in Lummen botste rond 8.30 uur een schoolbus achterop een vrachtwagen. De buschauffeur en begeleider raakten zwaargewond. Een tiental lichtgewonde kinderen werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Mireille Maes/Koen Luts

In de bus zaten leerlingen van Sint-Ferdinand in Lummen. Om makkelijker bij de slachtoffers te geraken en de evacuatie vlot te laten verlopen, sneed de brandweer de voorkant van de bus weg. De kinderen die niet gewond raakten, zijn inmiddels allemaal naar de school gebracht. Daar worden ze opgevangen door het team van de school, een maatschappelijk assistent van de politie en het CLB.

Inmiddels werd er een persconferentie gegeven over het ongeval door algemeen directeur Sabine Daenens en burgemeester Luc Wouters. In totaal zaten er 21 kinderen op de bus, tussen 6 en 16 jaar. Het gaat om 5 meisjes en 16 jongens. Tien kinderen werden met lichte verwondingen naar de ziekenhuizen van Hasselt, Genk, Diest en Heusden-Zolder overgebracht. De buschauffeur, die in onderaanneming voor De Lijn werkte, raakte zwaargewond. Ook de 60-jarige begeleidster van de school raakte zwaargewond, maar ze verkeren niet in levensgevaar.

In elk ziekenhuis is iemand van de school aanwezig om de kinderen op te vangen. Op school zelf werden de kinderen opgevangen door een gespecialiseerd, intern crisisteam. De slachtoffertjes zijn afkomstig uit de regio Beringen, Ham en Tessenderlo.

Het ongeval gebeurde in de staart van de file van een eerder ongeval. De rechterrijstrook en de spitsstrook zijn versperd. De wegpolitie Limburg coördineerde de evacuatie en de hulpverlening.

 ©  TP