Jonas Roosens

Vlaams minister van Omgeving Demir gaat milieudiensten fuseren: "3M-dossier heeft iedereen wakker geschud" 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist om alle inspectiediensten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Afvalstoffen maatschappij (OVAM) tot Natuur en Bos te laten fuseren.  Demir wil zo een schandaal zoals bij chemiebedrijf 3M voorkomen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Demir kreeg voor het project de steun in de ministerraad. Komende maanden wordt een gefaseerd plan van aanpak uitgewerkt. Het gaat om de vijf handhavings- en inspectiediensten met een gelijkaardige milieuopdracht:

  • de afdeling Handhaving van departement Omgeving (met onder meer de milieu-inspectie)
  • de Natuurinspecteurs van Natuur en Bos
  • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) 
  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) 
  • Vlaamse Landmaatschappij (VLM)

De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met een doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein

Concreet zou de fusie het totale aantal inspecteurs op meer dan 255 brengen. Eerder had minister Demir al aangekondigd dat ze dit jaar tien extra milieu-inspecteurs zou aanwerven om de personeelscapaciteit te vergroten. Die beslissing kwam er nadat verschillende milieu-inspecteurs vorig jaar in een Pano-reportage getuigd hadden over het personeelstekort wat veroorzaakt werd door besparingen. Volgens hen was het daardoor jarenlang niet mogelijk om bedrijven rond de Antwerpse haven, zoals 3M goed te controleren.

"De samenvoeging gaan we de komende maanden opstarten met een doel voor ogen: een nog daadkrachtigere en betere handhaving op het terrein. Dat is wat de mensen van ons verwachten", zegt minister Demir.

 "Het 3M-dossier heeft iedereen in Vlaanderen wakker geschud en bewust gemaakt van het belang van inspectiediensten, gerichte controles en handhaving als multinationals over de schreef gaan. Niet alle bedrijven of landbouwers zijn bandieten, maar het is belangrijk dat de rotte appels eruit gehaald worden. Handhaving is daarbij cruciaal. Lang was niet iedereen daarvan overtuigd, maar deze Vlaamse regering wel", aldus nog minister Demir.

Bekijk hieronder de Pano-reportage van september 2021 waarin verschillende milieu-inspecteurs over hoe het kon misgaan bij de controles:

Videospeler inladen...

Meest gelezen