James Arthur Photography

Herinneringsbrievenbussen op Gentse begraafplaatsen: "Manier voor kinderen om te rouwen"

Op de Gentse begraafplaatsen komen er postbussen waar kinderen een brief of een tekening voor een overleden dierbare kunnen achterlaten. Dit kan helpen om het verdriet van een overlijden te verwerken.

Stad Gent start een proefproject om brievenbussen te plaatsen op de begraafplaatsen. Het concept bestaat al in enkele andere gemeenten in Vlaanderen en Nederland, maar oppositiepartij N-VA deed het voorstel in de Gentse gemeenteraad.

Voor N-VA fractieleidster Anneleen Van Bossuyt is het belangrijk dat kinderen op die manier rouw kunnen verwerken: “Een lieve oma of een veel te vroeg gestorven vriendje nog een brief kunnen schrijven of een tekening kunnen sturen, kan een kind helpen bij het rouwproces.”

Proefproject

De stad werkt nu een project uit om te kijken hoe groot de interesse is. Ze gaan ook organisaties aanspreken die werken rond rouw en verlies, om te kijken wat er daarna met de brieven kan gebeuren. Zo kunnen er herdenkingsmomenten volgen waarbij de brieven ritueel verbrand worden.

 De naam "hemelpost-brievenbus", die N-VA voorstelde, haalde het niet. Volgens de meerderheid in de gemeenteraad is de neutralere naam "herinneringsbrievenbus" beter omdat ook mensen die niet in een hemel of hiernamaals geloven er gebruiken van zullen kunnen maken. 

Meest gelezen