Oorlogswending in Oekraïne keldert Bitcoin en rest van de cryptomarkt

De cryptomarkt bloedt. Bitcoin dook dinsdag onder de weerstandslijn van 37.000 dollar terwijl goud een mooie koersstijging optekent.

Het besluit van de Russische president Vladimir Poetin maandagavond om de onafhankelijkheid van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne te erkennen en vredestroepen te stationeren in de regio, stuurt schokgolven door de wereld van cryptomunten. Er wordt namelijk gevreesd voor een langdurige militaire operatie die bovendien een energiecrisis in Europa kan ontketenen.

Terwijl beleggers massaal naar goud lonken om de komende beursklappen te ontkomen, slaagt Bitcoin (BTC) er niet in om zich te profileren als een veilig oppotmiddel van waarde. Dinsdagochtend zakte de koers van Bitcoin onder een weerstandslijn van 37.000 dollar. Op het moment van schrijven, verhandelt de meest waardevolle cryptomunt ter wereld 6 procent goedkoper dan gisteren. 

Op een week tijd verdampte er al 15 procent van de marktwaarde van Bitcoin. De marktkapitalisatie van de crypto staat op het moment van schrijven net onder de 700 miljard dollar.

Altcoins niet gespaard

Ook de markt van de zogenoemde “altcoins”, ofwel crypto die bestaan naast Bitcoin, is een soortgelijk lot beschoren deze week. Vrijwel alle altcoins kregen dinsdag een koersdaling van meer dan 7 procent te verwerken. 

Ether (ETH), hoofdmunt van het Ethereum-netwerk, zag in de laatste 24 uur zeker 8 procent van zijn waarde verdampen. De grootste verliezers zijn echter Ripple (XRP), Solana (SOL) en Cardano (ADA), die allemaal een koersdaling van meer dan 14 procent optekenen.

Crypto gelinkt aan Amerikaanse techaandelen

Volgens cryptoanalist Wu Blockchain heeft de steeds nauwere verstrengeling van de cryptomarkt en techaandelen op Wall Street daar heel wat mee te maken. Investeringsbank Goldman Sachs voorziet namelijk dat de Amerikaanse aandelenmarkt NASDAQ, met heel wat techondernemingen, dinsdag een beursklap tussen de 9,6 en 8,6 procent zal zien. De techsector zou het afgelopen jaar heel wat (in)directe investeringen gedaan hebben in crypto en blockchaintoepassingen.

Verder blijft het ook voor vele cryptobeleggers bang afwachten hoe Washington de regulering van crypto verder wil aanpakken en hoe strak de Federal Reserve de rente zal aantrekken.

(kg)

Meer