AP

Vanaf donderdag is zelfisolatie niet langer verplicht in Engeland en het gratis testen stopt er vanaf 1 april 

De Britse premier Boris Johnson heeft bekendgemaakt dat er geen coronamaatregelen meer gelden vanaf donderdag. Vanaf april wordt ook gestopt met het massaal testen. Dat staat in zijn "Leven met COVID-19"-plan. Johnson benadrukt dat "victorie kraaien" echter niet op zijn plaats is, want het virus is niet weg.

Nee, eensgezindheid is er bepaald niet over Johnsons plan. Critici vrezen dat de teugels te snel worden gelost en het terugschroeven van het testen is een risico. Johnson wijst er echter op dat de meest kwetsbaren wel zullen kunnen blijven rekenen op gratis coronatesten.  

"Vandaag is niet de dag dat we covid hebben overwonnen, want het virus gaat niet weg", vertelde Johnson gisteravond in een toespraak. "De pandemie waren de twee donkerste en grimmigste jaren in historische vredestijd."

Ook in Engeland is de piek van de omikrongolf voorbij met de ziekenhuisopnames die dalen, hoewel het aantal besmettingen hoog (gemiddeld 38.400 per dag, red.) blijft. Het Bureau voor Nationale Statistieken berekende afgelopen week nog dat 1 op de 20 inwoners besmet is. Het advies blijft dan ook om zich te isoleren wanneer men positief test.  

Nieuw vanaf 24 februari

  • Wie positief test, is niet langer verplicht om in zelfisolatie te gaan. Het advies om thuis te blijven en contacten te vermijden, blijft bestaan en dat voor minstens vijf dagen.
  • Er komt een einde aan contactopsporing.
  • Er komt geen financiële steun meer voor mensen die besmet zijn en een laag inkomen.
  • De regeling rond een wettelijk verhoogde tegemoetkoming in geval van ziekte geldt nog één maand.

Nieuw vanaf 1 april

  • Het gratis testen van mensen mét en zónder symptomen stopt, behalve voor de meest kwetsbaren.
  • Het gebruik van de coronapas bij evenementen wordt niet langer aanbevolen.

Meest gelezen